Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

Ahbap-çavuş ilişkisi

Yıl: 1978... Ülke: Arjantin... Organizasyon: Dünya Kupası... 16 takım dörtlü gruba bölünüyor. Ve grupları ilk iki sırada bitiren toplam 8 takım iki ayrı grupta karşılaşıyor. A Grubu'nda Hollanda, Batı Almanya, İtalya, Avusturya buluşuyor. B Grubu ise Brezilya, Peru, Arjantin ve Polonya'dan oluşuyor... Statü gereği grup birincileri final, ikincileri ise üçüncülük maçı oynayacak.
A Grubu'nda 5 puan toplayan Hollanda finale çıkıyor. B Grubu'nda ise averajla Arjantin finalist oluyor. Çünkü Arjantin ile Brezilya 5'er puan topluyor. Ancak 'averaj'la finalisti Peru belirliyor. Brezilya'ya direnen ve sadece üç gol yiyen Peru, Arjantin karşısısında elek olup kalesinde 6 gol görüyor. Bu konuda Arjantin hükümetinin Peru'ya o günün parasıyla 5 milyon Dolarlık bir ekonomik yardım yaptığı söyleniyor.

***
Yıl: 2004... Ülke: Portekiz... Organizasyon: Avrupa Futbol Şampiyonası...
İsveç, İtalya, Danimarka ve Bulgaristan C Grubu'nda karşılaşıyor. Son maçlarda İtalya Bulgaristan'ı 2-1 yeniyor. Danimarka ile İsveç 2-2 berabere kalıp gruptan kol kola çıkıyor. Sağnak yağmurdaki maçı canlı izledim. Gözüme çarpan en önemli ayrıntı tribünlerde açılan şu pankarttı: "Viking kardeşliği: 2-2"
İsveç-Danimarka maçı 2-2 bitti... Bu iki takımla aynı puanı toplayan İtalya 'Badem' oldu. İtalyanlar öfkelendi, itiraz etti ama bugün Lig TV'de yorumculuk yapan Markus Merk'in yönettiği maçla ilgili UEFA'ya bir yaptırımda bulunduramadı. Sonuçta "Viking kardeşliği" EURO 2004'e damgasını vurdu.
***
Avrupalılar bu "Ahbap-Çavuş" ilişkilerini iyi yapıyor. Türkiye, Hollanda'ya 2-0 yenilip play-off şansını kaçırdı... Şimdi size bazı örnekler vereceğim.
Guus Hiddink önce Fenerbahçe'yi sonra Türk Milli Takımı'nı çalıştırdı, parasını cebine koydu gitti. Rijkaard, Neeskens ve ekibi G.Saray'da çalıştı, parasını kazandı gitti.
Frank de Boer, Hooijdonk gibi futbolcuları taraftar bağrına bastı. Hoojdonk daha sonra Milli Takım'a yardımcı hoca oldu, Hollanda maçı öncesi de NTV'de yorum yaptı.
Sneijder ve Kuyt bizim ülkemizde yüksek ücretle para kazanıyorlar. Karşılarındaki Türk Milli Takımı'nın çoğu oyuncusu takım arkadaşları. Hakemlerimizi yüksek ücretle bir Hollandalı olan Ulenberg eğitiyor... Hollanda'da çok Türk yaşıyor ve ekonomiye ciddi katkı sağlıyor.
Maçın sonucuna bakıyoruz; Türkiye: 0- Hollanda: 2. Doğrudan katılmayı garantileyen Hollanda seri başı olamayacağını adı gibi biliyor ama kazanma şekline kılıf uyduruyor. Acaba Türkiye'nin durumunda bir İsveç, Danimarka, Norveç olsaydı Hollanda'nın tutumu nasıl olurdu? O zaman Krallık kardeşliği mi devreye girerdi. Biz enayi miyiz? Çünkü Avrupalılar, "Ahbap, çavuş, kardeşlik" işlerini ahlaksız gibi görünse de göz göre göre yapıyor... FIFA da UEFA da bunun karşısında "Üç Maymun"u oynuyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA