Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

Dünya Kupası gizemini kaybetti

Dünya Kupası futbolun hep en büyük vitrini olmuştur. Televizyonun bu kadar etkili olmadığı dönemlerde Dünya Kupası'nda forma şansı bulan oyuncular iyi oynamayı kendilerine hedef koyarak kulüplerin gözüne girmeye özen gösterirlerdi. TV yayınlarının tüm dünyaya hakim olmadığı yıllarda Dünya Kupası hep gizemliydi. Türkiye'de bu dev organizasyon TRT sayesinde 1974 yılından bu yana ekranlara gelmeye başladı. 1974'te Almanya'da ve 1978'de Arjantin'de düzenlenen turnuvayı Türkiye'de yayın teknolojisi gereği siyah-beyaz olarak izlemiştik. O iki dünya kupasında birçok yıldızı ekrandan görme fırsatımız olmuş, heyecanlanmış ve ezberimize aldığımız yeni yıldızları da tanımıştık.
1982'de İspanya'da düzenlenen dev organizasyon benim gazetecilikte çıplak gözle yerinde takip ettiğim ilk turnuvam oldu. Bu süreç 2010'a kadar sürdü. Şimdiki yayın kalitesi ve televizyon teknolojiyle maçları evde statta izler gibi seyrediyoruz. Peki; yeterince keyif alıyor muyuz? Hayır... Neden? Çünkü artık maçları 25 kamerayla izliyoruz. Tartışmalı pozisyonların tekrarı anında 3-4 farklı açıdan yayınlanıyor. Ve artık merak edeceğimiz bir oyuncu yok. Dünya Kupası'na katılan oyuncuların büyük çoğunluğu zaten Avrupa'da top koşturuyor. Türkiye'de Brezilya, Arjantin ligi dahil tüm Avrupa ligleri çeşitli kanallardan yayınlanıyor. Bu yüzden oyuncuların çoğunu yetenekleriyle birlikte ezbere biliyoruz. Zaten futbolseverlerin elinde yıldız oyuncularla ilgili her türlü bilgi ve görüntü var.
1970 Dünya Kupası'nda şampiyon olan Pele'li, Tastao'lu, Jairzinho'lu Brezilya'nın tüm oyuncuları ülke içinde top koşturuyordu. Şimdiki Brezilya'nın, Arjantin'in, Uruguay'ın, Gana'nın, Kamerun'un, Fildişi'nin oyuncularının neredeyse tümü Avrupa takımlarında forma giyiyor.
Özlem duyduğumuz, merak ettiğimiz bir oyuncu yok. Bırakın televizyonu, akıllı telefonlar, Ipad'ler ve ileri teknoloji sayesinde maçları seyahat halinde bile izleyebiliyoruz. Köroğlu'nun "Tüfek icat oldu, mertlik bozuldu" dediği gibi TV teknolojisinin yoğun hakimiyeti belki izlenme keyfi sunuyor ama TV'nin hakim olmadığı yıllardaki geçmiş dünya kupalarının gizemini bulamıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA