Türkiye'nin en iyi haber sitesi
VOLKAN ÜSTÜYILDIZ

Doğuş Balbay: 96 ruhunu yakaladık

Anadolu Efes pandemi öncesi hem Avrupa Ligi hem de Türkiye’de şampiyonluğun 1 numaralı adayıydı. Ancak ligde Beyaz Sezon ilan edildi, Avrupa Ligi için de pazartesi karar alınacak. Kaptan Doğuş Balbay da SABAH’a süreci değerlendirdi.

ÖZGÜVEN, DESTEK VE AİLE ORTAMI

Anadolu Efes kısa sürede bu başarı çizgisini nasıl yakaladı?
Ergin ağabey (Ataman) ile ekibinin gelmesiyle takımımızda revizyona gidildi ve Euroleague sonunculuğundan sonraki sezon aramıza 9-10 yeni arkadaşımız katıldı. Yeni bir takım olduk fakat koçlarımızın bize verdigi özgüven, yönetimimizin her koşulda verdiği destek sayesinde kısa zamanda adaptasyon sürecini atlatıp çok iyi bir takım olmayı başardık. Saha içinde ve saha dışında yarattığımız aile ortamı gelecek başarıları da tetikledi. İki sene içerisinde Cumhurbaşkanlığı Kupası, Türkiye Kupası, lig şampiyonluğu ve Euroleague finali oynama başarısını gösterdik. Bu değişimde tabii ki her takım arkadaşımın da büyük payı var.

TARİHİ BAŞARILAR MOTİVE ETTİ

Koraç Kupası'nı kazanan takımdan sonra seyirciyi tribüne toplayan ikinci kadro oldunuz...
Kupa kazanıldığında ben henüz 7 yaşında olduğum için o duyguları izleyici olarak bile yaşama fırsatı bulamadım fakat Anadolu Efes'in kapısından girdiğim andan itibaren Efes Pilsen ruhu adeta kanıma işledi. Takımın tarihi, Avrupa'da ve Türkiye'de elde ettiği sayısız başarılar beni motive etti. Yaklaşık 9 yıllık Anadolu Efes kariyerimde en büyük hedeflerimden birisi de Koraç Kupası yıllarında oyuncular ve taraftarlar tarafından hissedilen o Efes ruhunu geri getirmekti. Çok şükür son 1-2 yıldır bu ruhu geri getirdiğimize ve taraftarlarımızla bir olup gücümüze güç kattığımıza inanıyorum.

SAVUNMA YAPMAMANIN MAZERETİ OLAMAZ

Basketbolda savunmada öne çıkan oyuncular için 'Kirli işleri yapabilen' ifadesi kullanılır. Sen nasıl görüyorsun? Sahaya girdiğimde ilk hedefim rakibime oyun kuralları içerisinde rahatsızlık vermek ve onun potaya kolay bir şekilde gidip sayı bulmasını engellemek. Bu mentaliteyi 3 saniye oynasam da 40 dakika oynasam da hep kendime ilke edindim. Hırslı ve inatçı bir yapım var saha içinde, kazanma isteği de eklenince sahada "kirli işleri" yapabilecek konuma geliyorum. Her zaman dile getiriyorum; hücumda belki gününüzde olamayabilirsiniz fakat defans yapmamak için hiçbir mazeretiniz olamaz.

SAKATLIKLAR GÜÇLENDİRDİ

Atletik yeteneğini nasıl kazandın, ABD'deki kariyerinin etkisi oldu mu? Tabii ki Allah vergisi yeteneklerim de var ama bunun üstüne koyarak her geçen gün daha fazlasını istedim. Özellikle Amerika'da yaşadığım ciddi diz sakatlıklarından sonra çok sıkı geçirdiğim rehabilitasyon dönemi daha da güçlenmemi ve patlayıcı olmamı sağladı. Genelde bu tür sakatlıklardan sonra bir çok oyuncunun atletik özelliklerinde azalma olur ama bende tam tersi etki yapti. Tüm egzersizleri eksiksiz ve aynı ciddiyetle yapmamın bana uzun vadede inanılmaz iyi geri dönüşü oldu. Zaten o gün bu gündür hala o egzersizleri yapmaya devam ediyorum.

KOLAY OLMAZ AMA ÇABUK TOPARLANIRIZ

THY Avrupa Ligi'nin Temmuz ayında oynatılması planı için ne dersin?
Şu an bunu kestirmek zor fakat gerekli önlemler alınır ve sağlık problemleri geride kalırsa eğer, temiz bir ortamda tekrar bu güzel giden sezonu bitirmek isteriz. Aynı zamanda bunun hiç kolay olmadığının da farkındayız. Yaklaşık 3 ay maç oynanmayan bir periyodun ardından Avrupa'nın en üst düzey maçlarına çıkmak hiçbir sporcu açısından kolay değildir hem fiziksel hem mental olarak. Fakat oynatma kararı kesinleşirse, son iki yıldır birbirimizle oynamaya alışkın bir ekip olduğumuz için bu süreci diğer takımlara oranla daha çabuk atlabileceğimizi düşünüyorum.

LARKİN AVRUPA'NIN EN İYİSİ

Maçların gelecek yıl seyircisiz oynanması bekleniyor. Bu sizi nasıl etkiler?
Gelecek sezonu şimdiden yorumlamak çok doğru olmaz bu durumda ama seyircisiz maçlarda oyuncuların motivasyonu ister istemez düşük oluyor.
Pandemi süreci için mesajın var mı? Sağlık çalışanlarımıza teşekkürü borç bilirim. Bu virüsle mücadelede en ön safta onlar savaşıyor. Bizler belki evlerden çıkmak için can atıyorken onlar haftalardır evlerine, ailelerine gidemiyorlar. Tüm sağlık çalışanlarımıza gösterdikleri fedakarlıktan dolayı minnettarız.
Naumoski ile Shane Larkin kıyaslamaları yapılıyor sık sık. İki oyuncunun benzer ve farklı yönleri nedir sence?
Söylediğim gibi Naumoski'yi canlı izleme fırsatı bile bulamadım, ancak youtube videolarından izleyebiliyorum. O yüzden yorum yapmam doğru olmaz. Shane Larkin ise Avrupa'da bence tutulması en zor oyunculardan bir tanesi. Liderliği ve kazanma hırsı onu diğerlerinden ayırıyor.
NCAA'e gitmek isteyen genç basketbolcular nelere dikkat etmeli?
Yabancı dil seviyesi iyi olan, derslerinde çok başarılı olup, iyi not ortalamasına sahip genç basketbolcu arkadaşlarımızın elinde böyle bir fırsat varsa ABD'de bir üniversiteye gitmelerinin hem vizyon hem kişilik gelişimleri açısından olumlu olacağını düşünüyorum. Kolay bir yol değil fakat üstesinden gelinebilir.

DOĞUŞ OYUNA GİRİNCE ENERJİMİZ ARTIYOR

KAPTAN'I bir de eşi Erica Balbay'dan dinleyelim: "Sahada izlemesi en zevkli oyunculardan. Oyuna girdiği andan itibaren tribünde ve ekran başında hepimizin enerjisini yükseltiyor." Erica Balbay karantina günleri için de, "Eşim ve çocuğumla olunca daha iyi geçiyor. Boğaz'da yürüyüş yapıp, koşmayı özlesem bile o günlere kavuşabileceğimize inanıyorum" yorumunu yaptı

BABALIĞIN KEYFİ BAŞKA

YOĞUN tempodan dolayı oğlum ve eşim ile çok sık görüşemiyordum. Şimdi evde geçirdiğim süreçten sonra babalığın keyfini daha iyi yaşamaya başladım açıkçası. Oğlum Austin elimde büyüyor diyebilirim. Tüm günü onunla beraber geçirmek hem çok keyifli hem de bir o kadar eğitici benim için.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA