Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Hiyerarşi ve İdari Vesayet

HİYERARŞİ, aynı tüzel kişiliğin bünyesinde bulunan kişiler arasındaki astüst ilişkilerini belirler. Devlet tüzel kişiliğinin dışında da tüzel kişilikler bulunması ve bu tüzel kişiliklerin her birinin diğeriyle ilişkilerini düzenlemeye ihtiyaç olması nedeniyle anayasamızın 127. maddesi beşinci fıkrasında İdari Vesayet tanımlanmıştır:
"Merkezi idare, mahalli idareler üzerinde, mahalli hizmetlerin idarenin bütünlüğü ilkesine uygun şekilde yürütülmesi, kamu görevlerinde bütünlüğün sağlanması, toplum yararının korunması ve mahalli ihtiyaçların gereği gibi karşılanması amacıyla, kanunda belirtilen esas ve usuller dairesinde idari vesayet yetkisine sahiptir."
Bu maddenin de belirttiği üzere idari vesayet, kanunla öngörülmüş durumlarda, devlet tüzel kişisinin, yerinden yönetim kuruluşlarının eylem ve işlemleri üzerinde sahip olduğu sınırlı bir denetim yetkisidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA