Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Kulaktan dolma yazarlarımız!..

"SEN ne kadar anlatırsan anlat, anlattıkların, onların anlayabildikleri kadardır" demiş, saf düşünür.. Öyle olsa iyi.. Günümüzde, özellikle köşe yazarları, istedikleri gibi anlıyorlar.. Hem de görmeden, izlemeden, dinlemeden, okumadan, kulaktan dolmayla yorum yapıyorlar..
İki haftadır bir Antalya Festivali kıyameti kopuyor medyamızda, Sinan Çetin ve benim konuşmalarımız üzerine..
Efendim Genco Erkal'ın Antalya Jüri Başkanlığında ne işi var" demişiz.. "Genco sinemacı mı" demişiz.. Böyle jürilerde olmak için sinemacı olmak şart mıymış.. Orhan Pamuk, Cannes jürisinde üyelik yapmamış mı?.
Bakın.. Genco'nun Jüri Başkanı olması konusunu Yaşamdan Dakikalar'a ben getirdim..
Getirirken de "Yanlıştır. Getirilmez. Olmaz" demedim.. "Genco'yu getirmek bir tavırdır. Jüri Başkanını Genco yaparsanız bir mesajdır. Hıncal yaparsanız, başka mesajdır" dedim..
Genco yaparsan, seyirciden kopuk, kimsenin izlemeyeceği Yumurta'yı tercih ettiğini ortaya koyarsın. Hıncal'ı seçersen, "Bu festival popülerdir. Halkla bütündür. Mutluluk gibi filmleri istiyorum" demeye getirirsin..
Bunu anlattım ve sonra da kendi fikrimi söyledim..
"Antalya Film Festivali, sinema sanatına değil, Antalya kentine hizmet için kurulmuştur. Amacı bu kenti dünya çapında popüler yapmak, Türk sahillerini, Fransız Rivierası gibi duyurmak, Cannes'ın Fransa'ya yaptığını, Türkiye'nin Akdeniz kumsallarına yapmaktır. Bu yüzden Antalya popüler bir festival olmalıdır."
Oturur bu fikri tartışırsınız.. Tamam..
Ama saptırma hakkınız yoktur.
Atilla ile (Dorsay) ilgili sözlerim de saptırıldı.
Bir laf arasında Sinan "Ticari sinema" dedi. Araya girdim, "Bu lafa deli oluyorum" diye..
"Ticari sinema, ticari film diye bir şey yok. Bütün sinema, filmler tektir. Çünkü hepsi insanlar için yapılır. Seyirci için yapılır. Benim için yapılır. Eleştirmen, uzman için, Atilla Dorsay için film yapılmaz" dedim.
Niye Atilla adını verdim.. Çünkü bu ülkede sinema eleştirmenliği deyince Atilla'nın üstüne adam tanımam.. Onun adını verince kimse "Kim bu" demez, herkes tanır.. Atilla simgesidir film yazarlığının da ondan. Üstelik çok iyi arkadaşımdır. Dolmuşa gelmez.. Gelmedi nitekim. Aynen benim dediğimi dedi o da.. "Film, eleştirmen için yapılmaz.."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA