Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Cats nedir, deyince?

(Dünyanın en ünlü müzikallerinden birisi Cats'i yeni asistanım, Sevgili İrem Sayın izledi ve sizler için kaleme aldı..)
"Cats, Andrew Lloyd Webber'ın, T.S. Eliot'ın şiirlerinden yola çıkarak bestelediği, Trevor Nunn, Gillian Lynn ve John Napier gibi ustaların yaratıcılıklarını harmanlayarak ortaya çıkardıkları çarpıcı, ilham verici, en uzun soluklu, eşsiz bir West End (Londra) ve Broadway (New York) müzikalidir."
İşte işin özeti bu..
Zorlu Center'da gösterime başlayan ikinci Broadway müzikali "Cats" İstanbullular kadar bir sürü turisti de bir araya topladı. İstanbullular derken 7'den 70'e, herkesten bahsediyorum. Bugüne dek yaş dağılımının bu kadar geniş olduğu bir gösteriye rastlamamıştım.
Cats'i izlerken "Bir müzikalin 'evrensel' olması nelere bağlı" diye düşündüm. Cevap etrafıma baktığımda açık ve seçik gözüküyordu. Müzikalin her yaşa hitap etmesi bir yana benzerlerinden çok farklı olması da gerekiyordu.
Cats, adı üstünde "Kedi" şiirlerinin bestelenmesi ile doğmuş. Öykü, sokak kedilerinden birinin baloda kral tarafından seçilip yeniden doğmak ve daha güzel yaşamak ve şarkı söylemek için Heavyside isimli yere gönderilmesi üzerine kurulu.. Tüm kediler seçilmek için bütün hünerlerini sergilerler. Konu, basit... Oyuncular, sokak kedileri... Mekan, çöplük... Nasıl olur da bu basit çöplük tarihin en uzun süren müzikali olur, Londra'da ve Broadway'de 30 yıl oynayıp, sayısız ödül kazanır?.
O da işin sırrı olsa gerek... Evrensel olabilmenin sırrı...
Her müzikalde bence bir özellik ağır basar, bazılarının konusu, bazılarının görselliği ya da herhangi başka bir şey... Cats'de beni en etkileyen şey oyuncuların sesleriydi..
Artık bir efsane olan ve bu müzikal sayesinde dünyaya duyurulan "Memory" adlı şarkı tüm salonu mest etti...
Oyuncular sahnede adeta kedileşmişti. Hareketleri, yürüyüşleri, oturuşları, mimiklerine kadar her şeyleriyle gerçek birer kediye dönüşmüşlerdi. Makyaj ve kostümlerin katkısını da es geçmemek lazım tabii...
Cats 30 yıl sonra Broadway ve Londra'da perdeyi kapadı ve şansa bakın ki şimdi İstanbul'dalar.
Dünyaca ünlü bu müzikali izlemeniz için büyük, belki de son fırsat.. O yüzden kaçırmamaya bakın.
İmkânınız varsa, yurdun neresinde olursanız olun, gelmeye ve görmeye bakın.
Kediler, 9 Şubat'a kadar Zorlu Center'da..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA