Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Dolmabahçe Saat Kulesi'ne bakmak.. Ve görmek!..

Dolmabahçe Saat Kulesi'ne kim bilir kaç defa baktım?. Yüz?.. Bin?.
Ama gördüm mü?.
Murat Belge Üstat, anlattı, bakmakla görmenin farkını.. "Murat Belge ile Boğaziçi Yalıları" turumuzda, kuleyi işaret etti bize..
"Türkiye'nin ilk saat kulesidir" dedi..
"İkinci Mahmut Yeniçeriliği kaldırıp Nizam-ı Cedid'i kurduktan sonra, Batılılaşma Hareketlerine başladı.."
Dolmabahçe Saat Kulesi, İkinci Mahmut'un "Batılılaşma Simgesi" adeta..
Belge, tur teknemiz önünden geçerken işaret etti..
"Saatin hemen arkasına bakın.. Orada Dolmabahçe Sarayı'nın Muvakkithane'si var. Muvakkithane, güneşe ve aya bakarak namaz saatlerini belirleyen ve açıklayan yer. İşte tam da onun önüne kurduruyor 2. Mahmut, dünyanın kullandığı saati gösteren kulesini!.."
İnek Geçidi'ni dolaşmak üzere cumartesi sabahı Kabataş'ta buluşmuştuk ya, bir türlü sayfaya yerleştiremediğimiz bu yazı dizimizin başında..
İnek Geçidi mi neresi?.
Belge Hocamdan nakledeyim.
Tanrı Zeus çıtırlara meraklı ya. İo'yu halledecek ama, karısı Hera'dan ödü patlıyor. Kızı karısının şerrinden kurtarmak için inek şekline sokuyor. Hera'dan kaçar mı?. Taciz etsin diye bir at sineklerini musallat ediyor ineğe.. İo, sineklerin ısırmasından kurtulmak için kendisini denize atıyor.
Karşıya yüzüyor.. Karşıya yüzdüğü yer işte bizim Boğaz.. Boos, inek, Foros geçit demek.. Bosfor da "İnek Geçidi" oluyor..
Önce Vanıköy'ün önünden geçtik.. Osmanlı burayı sanayi bölgesi diye ayırmış. İlk ispirto fabrikası burda.. Depolar, falan filan.. Köyde ilk yalıyı kökeni Van olan bir Paşa yaptırınca köyün adı, halk arasında "Vaniköy" olmuş, Vanlı'nın Köyü yani..
Belge bize Vanıköy'ü boydan boya işaret etti..
"Alt tarafta eski yapıları görüyorsunuz.. Fabrika ve depolar.. Üstte ise, zevk için, keyif için yapılmış daha sonraki binalar.. Bir fabrika, depo mimarisine bakın, bir de içinde yaşamak için yaptıklarımıza.."
Bakıyorsunuz ve utanıyorsunuz tabii..
Belge hemen bütün yalıları, içlerinde yaşanan hayatlarla birlikte öyle tatlı anlatıyor ki..
Anadolu Kavağı'na gelince, bir saat yemek molası verdiler.. Herkes serbest.. Dağıldık o dünyalar şirini balıkçı köyünün, balık lokantalarıyla dolu daracık sokaklarına..
İki harika gece ve bir muhteşem gündüz'ü anlatmaya devam edeceğim. Belge turu bitince, Yo-Yo Ma ve Tarkan konserlerine gelecek sıra..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA