Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Ergun Evren ve “Buyruksuz düşünmek!.”

"Hani yosun rengi gözlerin olacaktı senin
Hani rüyalarıma gelecektin
Yağmurlu bir nisan akşamında hani
Dönmek üzere gidecektin.."
derken uyandım sabahları 8.15'e ayarlı radyomda Yaşar Özel.. En sevdiğim şarkılardan biridir. Tam da nisan sabahına koymuş, TRT Nağme..
"Ergun beni dürtüyor" dedim.. Ergun Evren, üniversite yıllarımdan arkadaşım.. Şair.. "Güzel şarkı, güzel şiir gerektirir" dermiş ya, Üstat Münir Nurettin. Bu şarkının sözleri de Ergun'un..
Ve Ergun'un son şiir kitabı "Buyruksuz düşünmek" ofiste masamın üzerinde duruyor günlerdir. "Yazacağım" diye ayırmışım..
Ömrünü TRT'de geçirdi Ergun, yapımcı, yönetici olarak.. TRT'nin TRT olduğu günlerde vardı yani.. Ama ben onu Ankara Koleji salonlarında tanıdım.
O zaman Ankara Koleji Ankara'nın Kültür ve Sanat Merkezi'ydi. Kolej geceleri olay olurdu. Kolej okul tiyatrosu harikalar yaratırdı.
Pınar Kür
özel oyun yazardı Kolej'e.. Esen Ünür (Nur içinde yatsın) baş role çıkardı. Bozkurt Kuruç sahneye koyardı, öylesi.. Kolej Halk Oyunları geceleri efsane olurdu. Kız kardeşim Serpil, Elbruz Beyin yönettiği Kafkas ekibindeydi. Ellerimiz patlardı alkıştan..
Türkiye'nin ilk vokal gurubu Kolej'den çıkmıştı.. Süveterliler.. O ekibin yarısı büyükelçi oldu sonra..
..Ve de cumartesi öğleden sonraları, Şiir Matineleri.. İşte onları hiç kaçırmazdım.. Ergun, o matinelerin gediklisiydi. Gençlerin sevgilisiydi çünkü.. Hafif çapkın şiirler okurdu, biraz da ondan..
Hiç unutmam, zamanın önemli bir şairi, Ergun sahnede son şiirini okurken, bağırarak yerinden fırlamış ve salonu terketmişti.. "Burada lise öğrencilerine ahlaksız şiirler okunuyor" diye.. Kimdi o şair Ergun?. Hangi şiirindi, hatırlıyor musun?.
Son kitabına adını veren şiirini burada nakletmek isterim. "Buyruk düşünmek ya da karşı olmak" diye uzun adlı şiir, 1995'te yazılmış.. Başbakan Doğru Yol Partisi'nden Tansu Çiller!..
"Buyruklardan yalınlaşmış
belleklerle geliyorum
Çelişkiler içinde
"tezatlar" içinde
Kaygılar içinde
Sorgular içinde ya da
Tedirginim
Belki, sizler için de
Bilenmişim
Sevmişim
İnanmışım
Zamanlardan yalınlanmış
belleklerle geliyorum
Uyanık
İnançlı
Ve bilinçle
Kişi, boyun eğmeden düşünebilmeli
Yaşayabilmeli
Sevebilmeli
Seçebilmeli
Ya da
Buyurulmadan
söyleyebilmeli
Karşı düşündüğünü..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA