Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Ay mavidir.. Mavi hüzün.. Hüzün de aşk!..

31 Temmuz gecesi Mavi Ay'ı görmek için bekleyenler arasında Ahmet Hakan da varmış.. Şirin bir yazı ile "Ben de o gerzekler arasındaydım" demeye getiriyor.
Sevgili dostum, hem de kendi gazetesindeki haberi gözden kaçırmış olmalı.. Hürriyet o gün, çok eksik olmakla beraber 31 Temmuz'daki Mavi Ay'ın mavi renkli ay anlamına gelmediğini yazmıştı. Haberi okuyunca meraklandım. İnternete daldım..
İşi çözdüm..
"Blue moon, Fly me to the moon" gibi dünyaca ünlü romantik aşk şarkılarına konu olan Mavi Ay, yani ayın mavi görünmesi, bir doğa olayı.. Yanardağ infilakı ile gökyüzünü kaplayan kül dumanları aralarından geçen ay ışığı tayfının bazı dalgalarına engel oluyor. O zaman biz ayı, mavi görüyoruz. O ayrı..
31 Temmuz'daki Mavi Ay ise, çok başka. Ordaki mavi'nin renkle falan alakası yok..
Neyle alakası var?. Çok çok özetle anlatayım. Meraklısı, ayrıntıları bulabilir benim gibi..
Hıristiyan aleminin et gibi bazı şeyleri yemedikleri bir oruç dönemi varmış. Bu oruç bahar ekinoksundan sonraki ilk dolunaya kadar devam edermiş. Ekinoks, gece ile gündüzün eşitlendiği gün.. 21 Mart..
Yılda 12 ay var.. Dolunay da, her ay bir kez görülmeli değil mi?. Değil.. Çünkü ay takvimi, güneş takviminden kısa.. Yani bazı takvim aylarında bir değil, iki dolunay görülüyor..

İşte yüzyıllar evvel, bahar ekinoksundan sonra, böyle "artık" bir dolunay ortaya çıkınca, o zamanın Katolik rahipleri "Bu gerçek dolunay değil.. Oruç, gelecek dolunaya kadar devam edecek" demişler, halkı bir ay daha oruca mahkum etmişler..
Halk da, o bir ay daha oruca sebep olan dolunaya "Hain Dolunay" demiş.
Eski İngilizcede Hain "Belewe!." Okunuşu bugünkü "Blue" gibi.. Yani bugünün İngilizcesinde "Mavi" anlamına gelen Blue ile hemen hemen ayni ses..
Zaman içinde "Hain ay" olmuş "Mavi ay!.."
Ondan sonra da, ayni takvim ayı içinde görünen her ikinci dolunaya "Mavi ay" demek adet olmuş..
31 temmuzda görülen dolunay, temmuzun ikinci dolunayı.. Yani Hain Ay..

Yani.. Mavi hüzün demek.. Hüzün romantizm.. Romantizm de aşk..
Ay zaten, romantizm, zaten aşk.. Mavi Ay o zaman, romantizmin doruğu.. Ama bu mavi, o mavi değil.. Bu "Hain"den bozma..
Ama biz gene de romantik bitirelim yazımızı.. Utku Gürtunca'nın "Maviye Sitem" dizeleriyle..
"Ne yalancısın gökyüzü
Daha dün gece kapkara değil miydin sen?
Madem açacaktı güneşin bu kadar
Neden çöktün kalbime, bi kasvet?
Utan şimdi bu mavinden."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA