Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Teşekkürler İnan Kıraç ve Cengiz Solakoğlu!.

Yoğundu salı günüm.. Sabah gazetede (Balmumcu) yazılarımı tamamlayıp, bizim geleneksel salı yemeğine (Levent) koştum.. Ordan atv stüdyolarına, 90a çekimine (Fulya).. Bitti, doğru Ekav'a, sevgili İnci (Aksoy) gene bir sergi açıyor.. (Taksim).. Seyyit Bozdoğan'ın Çağrışımlar başlıklı ilginç, soyut, figüratif kolajlı resimlerine bakarken, İnci kulağıma fısıldadı..
"Sen İnan Kıraç'ı sevmezsin ama, onun Pera Müzesi'nde de iki harika sergi var, mutlak git.."
"Yanılıyorsun İnci" dedim.. "Ben Galatasaray'ın işlerinden parmağını bir türlü çekmeyen, ama ortaya çıkıp, elini taşın altına koyarak 'Ben varım' demeyen ve kukla oynatan İnan Kıraç'ı sevmem.. Ama sanat adamı İnan Kıraç'ın hep yanında, arkasında oldum."
Tepebaşı'nda Kıraç'ın planladığı, Frank Gehry'nin "Veda eserim olacak" dediği müzenin gerçekleşmesi için nasıl çırpındığımı dünya biliyor.. Türkiye ve İstanbul, bütün dünyayı çekecek muhteşem bir yapıya sahip olacaktı. O zaman Başbakan Recep Tayyip Erdoğan işin farkındaydı. Arazinin bir bölümü TRT, bir bölümü Belediye'nindi. İkisine de "Bürokratik işlemleri bitirin, bu müze yapılsın" dedi. Ama bu talimata rağmen, İnan Kıraç bir şekilde engellendi. Gehry beklemekten bıktı. Gitti "Veda" binasını bir başka ülkede yaptı, dünyanın yaşayan en ünlü Mimarı.. Haliç'e bakan ve İstanbul'un surlar içinde kalan yedi tepesinin siluetine bakan Gehry binası, nasıl bir efsane olacaktı, oysa..
Sanat adamı İnan Kıraç'ın bir başka alkışlanacak yanı da Eğitim.. TEGV, yani Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı, onun önderliğinde kurulan 21 yıllık bir eğitime destek kurumu.. Temel Eğitim çağındaki çocuklara, okul dışı destek amacı ile kuruldu.. 21 yıldır neler yapıyorlar neler..
Ailemizin Kilis tarafının yaşayan en büyüğü Alaeddin Yavaşca'nın 90'ıncı yaş günü dolayısı ile, Cemal Reşit Rey'de verilen konsere koşarak gittim, Ekav'dan çıkıp.. Kapıdan girince öğrendim ki, konseri düzenleyen, TEGV..
İnan Kıraç'ın vakfı.. Organizasyonu yapan da Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Solakoğlu.. Işıklar içinde yatsın, Cüneyt Ağabey (Koryürek) Arçelik'in PR Danışmanıyken, birlikte çok gittik, Gebze'deki yerleşkeye.. Orada tanımış ve çok sevmiştim, Cengiz'i.. Pek çoğunu bu köşede yayınladığım harika fıkralar anlatırdı.. Baktım, CRR kulisinde koşuşuyor.. Ben de ona koştum, sarılıştık..
Muhteşem bir iş başarmış Cengiz.. Kültür Bakanlığı'ndan Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu ve Orkestrası'nın katılmasını sağlamış.. Pelit Pastaneleri, Alaeddin Ağabey'in iki boyunda dev bir 90. Yaş Pastası yapmış ki, bütün salona yetsin..
Gece Devlet Sanatçısı, Prof. Operatör Dr. Alaeddin Yavaşca'nın hayatını fondaki ekrana yansıyan fotoğraflar eşliğinde anlatan bir konuşma ile başladı. Gecede tek eleştireceğim şey de bu oldu. O tanıtım, profesyonel bir belgesel filmle yapılmalıydı. Nebil Özgentürk mesela, bu işlerin ustası.. Konuşma da, görüntüler de kaynadı gitti. Oysa ne resimler vardı orda, altı çizilmesi gereken..
Ardından Vali geldi sahneye.. Yok canım İstanbul Valisi değil.. Onu ortalarda, hele böyle sanat günlerinde gören, duyan var mı?. Ankara'dan biri gele ki, omuz başında görüntüye girsin.. Gelen Kilis Valisi, Süleyman Tapsız.. Alaeddin Ağabey'in, Kilis'in bu benzersiz evladının doğum gününe, hem de bu en civcivli günlerde, ta Kilis'ten koşmuş gelmiş, İstanbul'unki Vali Konağı'ndan, yürüyüş mesafesinden uğrama zahmetine katlanmazken..
Tapsız bir de müjdeyle gelmiş..
Alaeddin Ağabey'in Kilis'teki tarihi evi, Müze yapılmak üzere, valilikçe kamulaştırılmış. Müze en kısa zamanda açılacakmış..
Acı acı güldüm..
Yavaşca ailesinin kim bilir kaç asırlık o taş evi, Kilis'in tarih miraslarından biridir. Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptırdığı Tekke Camisi ile komşu bu binayı Alaeddin Ağabey "Müze" yapılmak üzere, Kilis'te adını taşıyan bir vakfa bağışlamıştı. O vakıf kimlerin elindeyse artık, ne yaptı, ne yaptırdı.
Alaeddin Ağabey'in Kilis'e bağışladığı evi, Kilis Valisi ancak kamulaştırarak, halk adına geri alınca, Müze işlemleri başlayabilmişti işte sonunda.. O bile "Müjde" olmuştu, anlayın.. Kilis Valisi Tapsız'a yürekten teşekkür ediyorum. Vali, Cumhuriyet Meydanın'daki 500 yıllık Tekke Camisi'nin de restore edileceğini açıkladı, kısa konuşmasında.. Ve o ara yanıma gelen Cengiz de, harika bir şey söyledi..
"Alaeddin Bey'den rica ettim.. Kabul etti. Sabah ezanını Saba Makamında kayda okuyacak.. Tekke Camisi'nde her sabah, sabah ezanı, Alaeddin Ağabey'in sesi ile yayılacak Kilis'e, dünya durdukça.."
Bakar mısınız güzelliğe.. 90 yaşındaki Alaeddin Ağabey, lafla değil, işte böyle ölümsüzleştirilir işte!.
Bugün konseri yazmaya sıra gelmedi bir türlü.. İnan Kıraç, Cengiz Solakoğlu, Süleyman Tapsız'a yürekten, coşkulu teşekkürlerimi anlattım sadece.. İşin bir de konser, sanat yanı var ki, efsane..
Onu da yarın anlatacağım..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA