Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Wilder ve Caslavska!..

Sanat ve spor dünyası iki çok önemli, ama ikisi de şu an unutulmuş yıldızını kaybetti geçen hafta..
Sanatçı, tanıdığım hemen tüm filmlerini hatta defalarca izlediğim komedyen Gene Wilder.. 83 yaşındaydı, sakladığı alzheimer'dan öldüğünde..
Kendisine has bir komedi kuralı vardı.
"Komik yapmaya çalışmayın.. Gerçek yapmaya çalışın. Ben bir aktörüm, soytarı değil!."
Kendisine Charlie Chaplin'i (Şarlo'yu) örnek almıştı. "Onun filmlerini unutamam.. Önce komik, sonra hazin, sonra ayni zamanda hem komik, hem hazin!."
Vera Caslavska, rekoru hala kırılamayan Çek Jimnastikçisi.. 74 yaşında pankreas kanserinden kaybettik onu da.. 1964 ve 1968 Olimpiyat Oyunlarında, o zaman dünyayı domine eden Rus Jimnastikçilerini tek başına perişan etmişti. Kadın, erkek bütün aletlerde Olimpiyat Altın Madalyası olan tek kişidir, hâlâ, spor tarihinde..
Olimpiyat ve Dünya Şampiyonalarında 22 madalya kazandı.
Prag baharını desteklediği için, Sovyet tankları ülkesini işgal edince, komşu eyalet Moravya'ya kaçtı.. Orada patates çuvalları ve ağaç kütükleri üzerinde çalışıp, güç bela izin alarak Meksika Oyunlarına katılabildi ve Rusları gene dağıttı.. Sonrasında Sovyet yanlısı hükümet tarafından boykot edildi. Yarışması ve ülke dışına çıkması yasaklandı.
1989 Pembe Devrimi ile, komünist rejim sona erince, cumhurbaşkanı Vaclav Havel onu spor danışmanı yaptı. Çek Olimpiyat Komitesi Başkanlığına seçildi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA