Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Cumhuriyet’in temelinin atıldığı haftadayız!.

4-11 Eylül haftasını yaşıyoruz.. Türkiye Cumhuriyeti'nin temelini atan kararların alındığı Sivas Kongresi haftası bu.. Tam 97 yıl önce, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun çıkarak başlattığı İstiklal Savaşı'nın hedefi bu kongrede belirlenmiş, yurda ve dünyaya ilan edilmişti.
"1-Milli sınırları içinde vatan bölünmez bir bütündür; parçalanamaz.
2- Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet topyekun kendisini savunacak ve direnecektir.
3- İstanbul Hükümeti, harici bir baskı karşısında memleketimizin herhangi bir parçasını terk mecburiyetinde kalırsa, vatanın bağımsızlığını ve bütünlüğünü temin edecek her türlü tedbir ve karar alınmıştır.
4- Kuvay-ı Milliye'yi tek kuvvet tanımak ve milli iradeyi hakim kılmak temel esastır.
5- Manda ve himaye kabul edilemez.
6- Milli iradeyi temsil etmek üzere, Meclis-i Mebusan'ın derhal toplanması mecburidir."
Kararlara bakmak, o günlerle bugünü karşılaştırmak için yeterli. Ne kadar benziyor değil mi?.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 Eylül'de, kongrenin 97. Açılış Yıldönümünde bunu vurgulayarak bir mesaj yayınladı.. 5 Eylül gazetelerinde göremedim. (Yayınlayan olduysa bana haber versinler. Peşinen özür dilerim.?
Çok dikkatle okunması, satır altlarının çizilmesi gereken bir mesajdı bu..
Aynen alıyorum.
"Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna temel hazırlayan Sivas Kongresi, Anadolu'da farklı cephelerde faaliyet gösteren milli güçleri bağımsızlık ideali etrafında birleştirmiş, yeni bir devlet kurma kararının vatan sathına yayılmasına vesile olmuştur.
Sivas Kongresi'nde alınan kararlar, Misak-ı Milli'nin belirlenmesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışında, Kurtuluş Savaşı'nın tüm safhalarında etkili olmuş; Kongre, milli mücadelenin en önemli dönüm noktalarından biri olarak tarihe geçmiştir.
Milletimiz, Sivas'tan dünyaya, 'Manda ve himaye kabul edilemez. Millî sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı, millet kendisini topyekûn savunacak ve direnecektir' şeklinde haykırmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla taçlanan istiklal mücadelemiz, bu şuurla gerçekleşmiştir.
Milletimiz, her dönemde bayrağına, vatanına ve özgürlüğüne karşı yönelen tehditlere birlik ve beraberlik içinde direnmiş; genç-yaşlı, kadın-erkek tüm vatandaşlarımız, Kurtuluş Savaşı'ndaki ruh ve heyecanla, milli iradeye ve geleceğine her zaman sahip çıkmıştır.
Bugün de şanlı zaferlerle dolu tarihimizden aldığımız güçle, geleceğe emin adımlarla yürüyor, ülkemizin her alanda gelişmesini ve ilerlemesini sürdürmesi için azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sivas Kongresi'nin yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, tüm kahramanlarımızı saygı ve şükranla anıyor, bu Kongre'ye ev sahipliği yapan Sivaslıları ve tüm vatandaşlarımı en kalbi duygularımla selamlıyorum."
Başbakan Binali Yıldırım'ın da bir Sivas Kongresi Yıldönümü mesajı var..
"4 Eylül 1919 tarihinde, yurdun dört bir tarafından gelerek Sivas Kongresi'ne iştirak eden delegeler, burada, ülkemizi işgal etmek isteyenlere karşı Milli Mücadele başlatan Türk Milletinin fert fert birbirine kenetlendiğini bütün dünyaya ilan etmişti.
108 gün boyunca İstiklal mücadelemizin karargahı olan Sivas'ta 'Manda ve himaye asla kabul olunamaz' kararının alınmasıyla milli irade bihakkın tecelli etmişti. Sivas Kongresinde alınan kararlar üzerine vatanını, bayrağını ve hürriyetini canı pahasına korumak için yüksek bir ruh ve asil bir seciyeyle milli mücadele yürüten aziz milletimiz, birçok zorluğa rağmen zafere ulaşmıştı. Aradan geçen 97 yıldan sonra, milletimiz bu sefer de, hain FETÖ mensuplarının milli iradeye darbe vurmak ve ülkemizi işgal edilebilir hale getirmek için gerçekleştirdikleri 15 Temmuz darbe girişimini milli birlik ve kardeşlik duygularını tahkim ederek ve adeta 'Kuvay-ı milliyeyi âmil ve irade- i milliyeyi hâkim kılarak' bozguna uğrattı. Milletin istiklalini bir kez daha milletimizin azim ve kararı kurtardı. Millî vicdanın sesi olan cemiyetler Gazi Mustafa Kemal'in liderliğinde Sivas Kongresi'nde nasıl tek bir çatı altında birleştiyse; 15 Temmuz gecesi de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine aziz milletimiz meydanlara çıkarak, siyasi partilerimiz de TBMM çatısı altında toplanarak birlik ve beraberliğin en güzel örneklerini sergilediler.
Bu birlik ve beraberliğimiz devam ettikçe, inanıyorum ki, ülkemizin hukukuna, kardeşliğimize ve demokrasimize yönelebilecek her türlü tehdit bertaraf olmaya mahkûm olacaktır.
Bu düşüncelerle, Sivas Kongresi'nin 97. yılını kutluyor başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere bütün istiklal kahramanlarımızı hürmetle anıyor, vatandaşlarımı sevgiyle selamlıyorum."
..Ve Ana Muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da mesajı vardı..
"Sivas Kongresi, Gazi Mustafa Kemal önderliğinde verilen Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın en önemli kilometre taşlarından biridir. Sivas'ta, Milli Mücadele'nin siyasi özü belirlenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza dek bağımsız bir devlet olarak yaşatma kararlılığı açıklanmıştır. Sivas Kongresi'nde alınan kararlar günümüzde de çok büyük önem taşımaktadır.
"Tebaalıktan yurttaşlığa, dogmatizmden özgür düşünceye, zorbalıktan hukuka, inanç istismarından inanca saygı anlayışına da geçişin önemli evrelerinden biri olan Sivas Kongresinin 97. yıldönümünü bu nedenle sorumlulukla, mutlulukla gururla, kıvançla kutluyor, Sivas Kongresi anlayışından uzağa düşmüş olanlara da 'Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, ayrılamaz' kararlılığını hatırlatarak başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Sivas Kongresi üyelerini saygıyla, minnetle anıyorum."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA