Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Amerikan fıstığı!.

Antep fıstığını, stokçular daha meyve ağaçta oluşurken çiftçiden satın alıp stokluyor ve sonra özellikle de tatlıcılara ateş pahasına satıyorlarmış, gazetelerde okuyoruz.
Bu yüzden fıstık yerine başka şeyler, hatta yeşil mercimek kullanan baklavacılar türemiş.
Sadece Karaköy'deki şubesinde, başında durduğu kendi imalatını satan sevgili dostum Nadir Güllü "Kilosu 75- 80 liradan aşağı baklavaya itimat etmeyin. Bu maliyetlerle mümkün değil" demişti.
Stokçularla mücadele için hükümet "Antep Fıstığı ithal edeceğiz" deyince eleştiriler başladı..
"Antep fıstığı adı üstünde Antep'te yetişir. Dünyada başka Antep var mı" dediler.
Ben de Antepli dostum, yıllarca bu kentte Belediye Başkanlığı yapmış Celal Doğan'a sordum.
"Amerika'da var" dedi. "Amerika'daki Antep fıstığı üretimi bizimkini katlar üstelik.."
Anlattı.
Amerikalılar 1938'de, Antep Fıstığını ülkelerine götürmüşler. Fıstık ağacı ekildikten 20 yıl sonra ürün verirmiş. Amerika'daki tarım teknik ve olanakları bizden çok ilerde olduğu için Amerika'daki ağaç, Antep'tekinden fazla ürün verirmiş. Böylece Amerika dünyanın en önde gelen fıstık üretici ve satıcısı olmuş. Onlarda fıstığın istediği kurak arazi de bol olunca..
Yani, başlıktaki "Amerikan fıstığı" deyişim bu defa onların ünlü ve yaygın yer fıstığı değil, tam da bizim Antep'inki..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA