Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Sütlü tatlı süt ihtiyacını karşılar

3 yaşındaki kızım daha önceden peynir, süt, yoğurt yerdi. Şimdi hiçbirini yemiyor. Kızıma yeniden süt ve peynir sevdirmek için neler yapabilirim? C.H./Malatya
Çocuklar, genellikle 1.5-2 yaşına kadar hemen hemen her gıdayı yerler. Ancak daha sonra yemek seçmeye başlarlar.

BASKI YAPMA YIN
Çünkü çocukların damak tadı gelişir ve yiyecekler arasındaki farkı algılamaya başlarlar. Bu nedenle daha önce yediği gıdayı, tadının farkını algıladıkça yemeyi bırakır. Bu konuda panik yapmayın; çocuğun yaşı ilerledikçe damak tadı daha da şekillenip bu gıdaları yemek isteyecektir. Çocuğunuzun yemediği gıdaları, farklı besinlerin içinden almasını sağlayabilirsiniz. Sütü; meyveli sütten, muhallebiden ya da sütlü tatlılardan sağlayabilirsiniz. Peynir ve yoğurdu ise kaşarlı tost ya da peynirli kekle yedirebilirsiniz. Biraz yaratıcılığınızı kullanarak bu gıdaları çocuğunuza sevdirmenin yollarını da bulabilirsiniz. Ancak aşırı baskı yapmaktan kaçınmalısınız.

TUVALET EĞİTİMİ İÇİN GÜVEN ŞART
3 yaşındaki oğlum kakasını sadece küvete yapıyor. Tuvalet eğitimini nasıl verebilirim? V.R./İstanbul
Özellikle tuvalet eğitimi çocuklar için hem ürkütücü, hem de zor bir deneyimdir. Çocuklar; güven duymadıkları için tedirgin olup eğitimi reddedebilirler. Tuvalet eğitimi için çocuğun hazır olması gerekir. Çocuğunuz altına çiş ya da kaka yaptığında rahatsız oluyorsa, kıyıya köşeye saklanarak tuvaletini bezine yapıyorsa ve bezini takmak istemiyorsa; tuvalet eğitimine hazırdır. Bu nedenle oğlunuzu zorlamak yerine bırakın küvete yapsın. Önce güven duymayı, kaka yaptığında korkulacak bir şey olmadığını anlasın. Sonra aşamalı olarak küçük bir lazımlığa yönlendirin.

DİKKAT ÇEKMEK İÇİN RAHATSIZ EDER
İkizlerimden biri hep 100 alırken, diğeri hakkında sürekli şikayet alıyorum. Ne yapmalıyım? G.A./Aydın
İkizler arasında ilginç bir çekim gücü vardır. Biri sakinken diğeri hareketli, biri uyumluyken diğeri uyumsuz olabilir. İkizler birbirleriyle içten içe rekabet ederler ama aynı zamanda tek beden gibi yaşamak isterler. Sorunuzdan da anlaşıldığı üzere iki kardeşi kıyaslıyorsunuz. Aynı sınıfta olmaları ikizlerin rekabetini artırır. Çocuğunuz ilgi çekmek için rahatsız edici davranışlar sergileyebilir. Ayrıca dikkat dağınıklığı ve hiperaktivitesi de olabilir. Çocuğunuza özellikle sosyal becerileri doğru kazanması için model olmalısınız. Bir uzman desteği de alabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA