Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Niye Türkiye'ye çok para gelecek?

Dünyada artık en çok para emeklilik fonlarında toplanıyor. Ve bu paraların uzun dönemde güvenli getirisi olan yatırım araçlarına yönelmesi gerekiyor. Aksi takdirde emeklilik fonları çıkmaza girebilir. Yine emeklilik fonlarının etik açıdan sorunlu olmayan alanlara yatırılması gerekiyor. Örneğin silah, kumar, alkollü içki, sigara, pornografi gibi alanlara emeklilik fonlarının yatırım yapması etik bulunmuyor.
O halde "bol miktarda paranın toplandığı emeklilik fonları uzun vadeli güvenilir getiri için hangi alanlara yönelecek?" sorusu akla geliyor. Bu sorunun cevabı, uzun vadede güvenli gelir sağlayacak altyapı projelerine yatırım oluyor. Hatta şimdiden Kanada ve İskandinav ülkelerinin emeklilik fonlarında toplanan paraların yüzde 25'ini altyapı projelerine yönlendirdikleri belirtiliyor. İngiltere'de ise emeklilik fonu yöneticilerinin, fon paralarının yüzde 55'ini gayrimenkullere, yüzde 40'ını altyapı projelerine yatırdığı biliniyor. Hatırlayacaksınız Avrupa ve ABD'de türev ürünlere yatırım yapan pek çok emeklilik fonu, 2008 krizinde üyelerine emekli maaşını ödeyememişti. Bu nedenle emekliler krizde en çok mağdur olan toplumsal kesim olmuştu. İşte benzeri sorunları tekrar yaşamamak için altyapıya yatırım güvenli bir tercih oluyor emekli fonları için. Yine yatırım uzmanları, fon gelirleri arasında altyapı yatırımlarının bonolardan çok daha yüksek getiri sağladığını ileri sürüyor. Bu arada önemli bir konuyu da hatırlatmakta fayda var. Altyapılar regülasyona tabi olduğu için ürün fiyatlarında hükümetler sınırlamalar getirebiliyor. İşte bu nedenle yatırım koşulları içinde makul bir kâr oranı olması şart.
Peki niye yaptık bu kısa açıklamayı? Yaptık çünkü büyük altyapı projeleri artık yükselen ülkelerde yapılıyor. Bildiğiniz gibi Türkiye, dünyanın en çarpıcı altyapı projelerinin hayata geçirildiği ülkelerin başında geliyor. Hemen bu projelerden birkaçını belirtelim: Asya'yı Avrupa'ya İstanbul Boğazı'nın 60 metre altından bağlayan Marmaray projesi, İstanbul yeni havalimanı projesi, Üçüncü Boğaz Köprüsü projesi, İstanbul- Ankara- Konya hızlı tren projesi, Ahırkapı- Haydarpaşa tüp geçidi, Karadeniz'i Marmara Denizi'ne bağlayan Kanal İstanbul projesi, Çanakkale boğaz köprüsü projesi gibi pek çok altyapı tesisi emeklilik fonları için oldukça cazip uzun dönemli yatırım araçları oluyorlar. İşte bu projeler sırayla hizmete girdiğinde pek çok emeklilik fonu Türkiye'ye yatırım yapacak. Hemen belirtelim 29 Ekim 2013'te devreye girecek olan Marmaray bu projelerden sadece biri. Yine ihalesi yenilenecek olan Boğaz köprüleri ve otoyol özelleştirmesi emeklilik fonlarının katılabileceği yöntemle yapılırsa kısa sürede uzun vadeli para sağlayacak projelerden oluyor.
Anlayacağınız Türkiye'nin uzun vadeli yatırım yapılacak çok sayıda projesi var. İşte bu nedenle faiz lobisinin oyununa gelip sıcak paraya teslim olmayalım.
Ramazan Bayramınız kutlu olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA