Puding Türk mutfağına özgü bir tatlıdır. Fransızlar tarafından 'supangle' denilen tatlının kelime anlamı 'ingiliz çorbası'dır. Puding yalnızca Türk mutfağında değil dünyanın çoğu ülkesinde yapılan bir tatlıdır. Şeker, nişasta veya un, süt, tereyağı ve tercihe göre kakao ile hazırlanan oldukça pratik bir tatlıdır. Kaselerde servis edilebildiği gibi, altına ıslak bir kek koyarak hazırlanan ve dilimli bir şekilde servis edildiği tarif yöntemleri de vardır. Genellikle soğuk tüketilir ancak damak tadınıza göre sıcak olarak da yiyebilirsiniz. Soğuk servislerde üzerine dondurma, Hindistan cevizi, fıstık ya da çikolata parçaları serpiştirerek tatlınızın lezzetine lezzet katabilirsiniz. 'Puding yapımı' oldukça kolaydır ve bir kere denediğinizde tekrar tekrar yapmak isteyeceğiniz bir tatlıdır. İşte 'puding nasıl yapılır' sorusuna ilişkin ayrıntılar.
Kakaolu puding yapılışı
Kakaolu puding evinizde sıfırdan 10 dakikada yapabileceğiniz pratik bir tariftir.
Malzemeler
3 tatlı kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı süt
3 kaşık toz şeker (yaklaşık 60 gr)
1 paket vanilya
1 tutam tuz
2 silme çorba kaşığı kakao
Yapılışı
Öncelikle bir tencerede şeker, buğday nişastası, süt ve tuzunuzu iyice karıştırın. Tuz sayesinde pudinginizin tatlılığı daha iyi ortaya çıkacaktır. Daha sonra tencerenizi ocağa alın kısık ateşte karıştırmaya devam edin. Pişirme aşamasında sürekli karıştırıyor olmanız karışımınızın topaklanmaması için önemlidir. Ardından 2 kaşık kakaonuzu karışıma ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Pudinginiz piştiğinde ve fokurdamaya başladığında vanilyanızı ekleyin. Servis edeceğiniz kaselere pudinginizi alın ve soğumaya bırakın. Dilerseniz üzerini süsleyebilirsiniz.
Bardakta puding yapımı
Servisi özellikle cam bardaklarda yaptığınızda daha şık bir görüntü elde edebilirsiniz.
Malzemeler
4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı buğday nişastası
3 yemek kaşığı un
1 su bardağından 1 parmak az şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 paket vanilin
Yapılışı
Bir tencerede süt, şeker, un ve nişastayı tel çırpıcı ile güzelce karıştırın. Çırpma işleminden sonra tencerenizi ocağa alın ve orta ateşte karıştırma işlemini sürdürerek pişirin. Karışımın üzerinde kabarcıklar oluştuğunuzu fark ettiğinizde ocağı kısın ve içerisine 1 paket vanilyanızı ekleyin. Vanilyayı iyice karışıma yedirdiğinizden emin olunca içerisine tereyağını ekleyin. Tereyağı sayesinde pudinginiz daha parlak bir görünüme sahip olacaktır. Daha sonra tencerenin altını kapatın ve servis için kullanacağınız bardaklara pudinginizi aktarın. Dilerseniz üzerini çilek veya muzla süsleyebilirsiniz.
Muzlu puding yapılışı
En çok tercih edilen puding çeşitlerindendir. Çünkü muzun tadı pudinglere çok yakışmaktadır. Özellikle çocukların favorisi olan muzlu pudingin yapılışı yalnızca 15 dakikanızı alacak.
Malzemeler
1 su bardağı toz şeker
1 litre süt
3 çorba kaşığı nişasta ( buğday veya mısır nişastası olabilir)
2 çorba kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı tereyağı
2 adet olgun muz
1 paket vanilya
Yapılışı
İlk olarak tencerede süt ve şekeri iyice karıştırın. Daha sonra süt ve şeker karışımınıza nişasta ve unu ekleyin. Topaklanmaması için iyice karıştırın. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye özen gösterin. Göz göz olup fokurdadığı esnada 1 yumurta sarısını ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Daha sonra tereyağınızı da karışıma ekleyin ve bu karışımı tel çırpıcı ile iyice çırpın. İyice piştiğinde ve karışımınız puding kıvamını aldığında ocağın altını kapatın. Ayrı bir kapta muzlarınızı soyun ve çatalın tersini kullanarak muzları ezin. Püre haline getirdiğiniz muzları ve 1 paket vanilyayı karışımınıza ekleyin ve yaklaşık 2-3 dakika kadar tekrar karıştırın. Bu aşamada daha iyi kıvamlı bir puding istiyorsanız karışımınızı mikser ile de çırpabilirsiniz. Daha sonra pudingi servis kaplarına alın ve üzerini dilediğiniz gibi süsleyin. Afiyet olsun.
Bisküvili puding yapımı
Pasta gibi görünen ve oldukça lezzetli bir tarif olan bisküvili puding aniden gelen misafirler için hızlıca hazırlayabileceğiniz hem şık hem de pratik bir tatlıdır.
Malzemeler
4 su bardağı süt
8 çorba kaşığı şeker
1 paket yulaflı bisküvi ( dilediğiniz herhangi bir bisküvi de olabilir )
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı nişasta ( buğday veya mısır nişastası kullanabilirsiniz )
4 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
Yapılışı
Öncelikle ocağa geçmeden önce karışımı soğukken pürüzsüz bir hale getirmeniz önemlidir. Derin bir tencere süt, un, ve nişastanızı iyice karıştırın. Daha sonra şekeri de ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Karşıma kakaonuzu da ekleyin ve tel bir çırpıcı ile karıştırmaya devam edin. İçerisinde hiçbir topak kalmadığından emin olduğunuzda tencereyi ocağa alın ve pişirin. Piştikten sonra 1 paket vanilyanızı da karışıma ekleyin ve pudinginizi oda ısısında soğutun. Rondo içerisinde veya elinizle parçaladığınız bisküvilerden iki kaşık servis için kullanacağınız bardağa ekleyin. Üzerine soğuyan pudinginizden 3 kaşık ekleyin. Daha sonra son kat olarak tekrar 2 kaşık bisküvi koyun. Servis aşamasında kullanacağınız bardağın büyüklüğüne göre istediğiniz kadar kat ekleyebilirsiniz. Pudinginiz böylelikle servise hazır, afiyet olsun.