Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Değişim kenti

Bugün, 20 sayfa yayınlanan Egeli Sabah'ın ilanları, ağırlıklı olarak "inşaat" sektöründen. Türkiye'de Gayrisafi Yurtiçi Hasıla içinde, neredeyse yüzde 6'ya yakın paya sahip inşaat sektörü, kayıtlı 1 milyon 400 bin civarında çalışanıyla, ülkenin en çok istihdam yaratan sektörlerinin başında geliyor. Dolaylı olarak yarattığı istihdam ise çok daha önde. Bu nedenle de 'kilit' bir sektör.
Gündeme oturan kentsel dönüşümün yaygın olarak yaşama geçmesiyle birlikte inşaat, daha da önem kazanacak. Ayrıca aynı sektör, girdi aldığı sanayinin, çok sayıda alt sektörünü ve ticareti, çok yakından olumlu olarak etkiliyor. İzmir ve Ege de, hem önümüzdeki kentsel dönüşüm süreci açısından, hem de yapılan yeni yatırımlar nedeniyle, inşaatın "dinamo" rolü üstlendiği ekonomik bir noktada duruyor.

BİTTİĞİNDE 4 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK
Örneğin İzmir'de tamamlandığında Avrupa'nın en yüksek 5. ikiz kuleleri olacak Folkart Towers'ın, eminim televizyonlardaki reklamlarını izlemişsinizdir. Kente yapılan bir ikiz kule inşaat yatırımının bile, kent ekonomisine getirdiği katkıyı görmemek elde değil. Faaliyete geçtiğinde 4 bin kişinin çalışacağı ve yaşayacağı, günde ortalama 20 bin kişinin girip çıkacağı dev bir komplekse dönüşecek tek bir projenin varlığı bile, kente nasıl bir katkı getiriyor. Aslında yeni bir İzmirli olan, ama İzmir aşkıyla yatırım yapan Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ve benzeri isimler, kent ekonomisine artı değer üretiyor.
Yani inşaat sektörü, doğru konumlandığında, bazen kentlerin değişim, dönüşüm sürecini de olumlu etkiliyor. Folkart Towers'ın, ulusal boyutta yayınlanan televizyon reklamları da, bir yanıyla çok net bir şekilde, İzmir'in tanıtımını üstlenmiş gibi. Sonuçta inşaat sektöründe, kente yapılan yeni bir yatırım, bir televizyon reklamında aynı kentin ustaca tanıtımına kadar, zincirleme bir ekonomik katkıya dönüşebiliyor
Önümüzdeki kentsel dönüşüm sürecinde de, İzmir çok önemli bir kent rolünü üstlenecek.

HEPİMİZ ÖZEN GÖSTERMELİYİZ
Elbette öncelikle karar vericiler başta olmak üzere, hem kentlilerin, hem de dönüşüm sürecinde rol oynayacak bütün kurumların, özenli olması, hepimiz yararına. Kamu, özel ve yerel yönetimlerin işbirliği ile eğer başarılı kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirilebilirse; ortaya gelecekte tam bir dünya kenti, küresel kent olmayı becermiş, yaratıcı sermayeyi de kendisine çeken, bir İzmir tablosu çıkacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA