Türkiye'nin en iyi haber sitesi
METİN SEVER

Baykal, Aşk-ı Memnu'daki hangi karaktere benziyor?

Baykal, geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan darbe planları için "Sanki Aşk-ı Memnu dizisi," dedi. Aslında güzel bir benzetme. Çünkü aşk ilişkilerinde de iktidar kavgası vardır. Aynen siyasetteki gibi. 'Küçük iktidar' savaşları ile 'büyük iktidar' savaşları birbirine benzer. Türkiye de neredeyse 80 yıldır 'Aşk-ı Memnu hali' yaşıyor. Halit Ziya Uşaklıgil romanda Türk ailesinin yaşam biçimindeki çözülmeyi anlatır. Bizim son durumumuz da, devletin çürüdüğünü gösteriyor. Buradaki ilginçlik 'ülke boyu Aşk-ı Memnu'da bugüne kadar kimin hangi rolü oynadığı?

BAYKAL, BEŞİR ROLÜNÜ KAÇIRDI
Mesela Sayın Baykal, sürekli Behlül-Bihter 'yasak aşkını' bilmiyormuş gibi davranıyor. Oysa bu ülkede yıllardır 'yasak ilişkiler' yaşanmadı mı? Çatlı böyle bir 'yasak aşk meyvesi!' değil mi? Ya Susurluk? 12 Eylül darbesinin 'bizim çocukları' ile Behlül arasında benzerlik yok mu? Ya diğer darbeler ve olup bitenler. Bence Baykal da bu olup bitenleri bal gibi biliyor. En azından Firdevs Hanım kadar. Ama söylemiyor. Hâlâ yalıda bir şey yok dışardan gelenler düzeni bozuyor modunda. Oysa ok yaydan çıktı. Nasıl ki dizede Adnan Bey'in uşağı Habeşli Beşir bildiklerini anlatacak ise burada da, Beşir ve Beşirler konuşmaya başladı. Kirli çamaşırlar ortaya dökülmeye başladı. Eskiyi romandaki bir cümle ile anlatalım: "Kandilin titrek ziyası odanın mahrem gölgeleriyle boğuşuyordu." Şimdi ise kandilin ziyası yükseliyor. Olan biten bundan ibaret. Aile boyu' Aşk-ı Memnu'nun talihsizleri ise Adnan Bey'le, vatandaş. İkisi de yıllarca arkasından dönem dolaplardan habersiz yaşayıp gitmiş. Şimdi ikisi de şaşkın. "Bu kadar da olmaz" durumunda.

BAYKAL, FİRDEVS HANIM BENZERLİĞİ
Bu arada hoşgörüsüne sığınarak söyleyeyim Firdevs Hanım'ın durumu ile Baykal'ın durumu büyük benzerlik arz ediyor. Şöyle ki: 1- Firdevs Hanım, 45 yaşında ama yaşlandığını kabul etmez. Genç kadınlar gibi süslenmeyi, gezip eğlenmeyi sever. Baykal da, yaşına rağmen gençtir ve iktidar sahnesinden inmeyi düşünmez. 2- Firdevs Hanım için iki kızı Peyker ve Bihter birer baş belasıdır. Baykal'ın ise Onur Öymen'i var. Ve daha niceleri. 3- Firdevs Hanım, Melih Bey'le evlenmiş, ancak aradığı mutluluğu bulamamıştır. Baykal da, çetin mücadeleler verdi ama bir türlü aradığı iktidar mutluluğunu bulamadı. 4- Firdevs Hanım sorumsuz davranışları yüzünden, kocasının ölümüne sebep oldu. Kısa bir vicdan sızısından sonra, yeniden eğlenceye döndü. Baykal da yanlışları yüzünden partiye kan kaybettirdi. Bu nedenle istifa etti. Ama sonra kaldığı yerden devam etti. 5- Firdevs Hanım, çocuklarına gerçek bir anne şefkatiyle yaklaşmaz. Bihter'in, babası yaşındaki Adnan Bey'le evlenmek istemesinde rolü vardır. Baykal da, birçok önemli partilinin kaçmasına neden oldu. Sarıgül'ün 'evden kaçıp' parti kurmasında da Baykal'ın önemli bir rolü vardır!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA