Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENGÜL BALIKSIRTI

Moda diyetlere kanmayın!

Doktor Ender Saraç ile Ayfer Toprak el ele vererek, Zincirlikuyu'daki Avantgarde Hotel'de yeni bir programı uygulamaya koydu. Bu; zayıflama ve sağlıklı yaşam programı...
Programın içeriği isteğinize göre oluşturuluyor.
Hafta sonu da katılabilirsiniz, kısa ya da uzun süreli de...
Ender ile Ayfer bir öğle yemeğinde bunları anlattı bize.
Spor, masaj, özel bitki çayları, sağlıklı bir yemek mönüsünün olduğu programa diyetisyenler eşliğinde eğitim de dahil.
Doktor Ender Saraç'ı bulmuşken, bütün merak ettiğim konuları sordum; yanıtlarını da aldım.

EN ZARARLI 5 ŞEY NE?
Dedim ki; "Ünlülerin diyet listelerini açıklamalarına ne diyorsunuz?" "Yanlış" dedi Saraç ve devam etti: "Sadece ünlüler değil, hekimler de popüler olma baskısıyla akıl almaz önerilerde bulunuyorlar. Bu çok tehlikeli. Sabah sabah insanlara yumurta ve pastırma önerenler bile var. Bu nedenle kolesterol ve tansiyon sorunları ortaya çıkmaya başladı."
En zararlı beş şeyi sordum; beyaz un, beyaz şeker, kızartma, hayvansal donmuş yağlar, aşırı tuz, tok karnına tatlı.

KEPEK EKMEK EFSANESİ
Kepek ekmek de bir efsaneymiş.
Bunun yerine tam tahıllı ekmek yememiz gerekiyormuş. Kepek diye aldığımız ekmekler beyaz una karıştırılmış kepekle yapılıyormuş.
Saraç; giderek ABD'ye benzemeye başladığımızı ve obezleştiğimizi belirtiyor ve şunları anlatıyor: "Büyük şehirlerdekilerde depresyon ve fazla kilo var. Bugün 8-13 yaş aralığındaki çocuklarda kolesterol var.
Pek çok anne baba; gelecekte çocuklarının ciddi hastalıklarına şahit olacak.
Stres, GDO'lu gıdalar, elektromanyetik kirlilik gibi etkenler genç nesli tehdit ediyor. 60'lı yılların başında doğanlar daha sağlıklıydı, daha doğal beslenebiliyorlardı.
Ama yeni nesil için bunları söylemek zor.
Gençler tehdit altında..."

EKOLOJİK PAZARLAR
Saraç, nereden alışveriş yapmamız gerektiğiyle ilgili de "Artık pek çok market ekolojik ürünler satıyor. Kimi semtlerde de ekolojik pazarlar kuruluyor. Evet, bu ürünler pahalı olabilir ama seçimi siz yapacaksınız. Paranızı içkiye, sigaraya da harcayabilirsiniz ama kendinizi seviyorsanız; kendinizi düşünerek yaşarsınız. Bunun için en uzak pazara gidip ekolojik ürününüzü de alabilirsiniz" diyor.
Durum bu sevgili okur.
Saraç'la konuştuktan sonra kafamda birkaç ışık yandı. Evet; tuz, şeker kullanmıyorum. Donmuş yağ da yok, kızartma da... Ama artık beslenmeden kaynaklanan hastalıklar o kadar gözümüzü korkuttu ki; daha ne yapabilirim diyorum.
Herkes kilo vermeye takmış durumda. Önemli olan hızla kilo vermek değil. Önemli olan bilinçli ve sağlıklı yaşamak. Çocuklarımızı hamburgercilere gezmeye götüren milletiz. Ama onları nasıl bir gelecek bekliyor düşündünüz mü?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA