Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Araç tutmalarına karşı

Mide bulantıları yüzünden ne deniz yolculuğu yapabiliyorum, ne de otobüsle seyahat edebiliyorum. Bulantı ve kusmalar beni tüketiyor. A.T./İstanbul
Araç tutmalarına, hareket hastalığı da deniliyor. Deniz, hava, kara ve tren yolculuklarında ortaya çıkabilir. İç kulağımızdaki denge sisteminin hareket ile aşırı uyarılması sonucu gelişir. Sizin gibi bazı kişiler, diğerlerine göre daha hassastır.

BULANTI KESİCİ ALIN
Kötü havalandırma ve endişe, korku gibi sebepler de atakların ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Önlem almak, tedaviden daha kolay... Seyahat gerekli ise; yolculuktan bir saat önce bulantı kesici veya sakinleştirici almak fayda sağlıyor. Oturulacak yer, hareketin en az hissedileceği bölümlerde seçilmelidir. Örneğin; geminin orta bölümünde bir yerde oturmak, otobüste orta sıralara yerleşmek gibi. Mümkünse başın desteklendiği 45 derece yatar pozisyonlar tercih edilmelidir. Çok yemek ve alkolün, şikayetleri artıracağı da unutulmamalı.

Akdeniz Anemisi taşıyıcısı olmak
25 yaşındayım ve Akdeniz Anemisi taşıyıcısıyım. Neye dikkat etmem gerekiyor? A.A./Manisa


Akdeniz Anemisi, tıbbi literatürdeki adıyla Talasemi; daha çok Akdenizliler'de, Afrikalılar'da ve Güney Doğu Asyalılar'da görülen bir kan hastalığıdır. Kanın asıl işi olan oksijenin taşınmasını gerçekleştiren hemoglobinin yapımındaki hatadan kaynaklanır. Hem anne, hem de babadan geçip geçmediğine göre hastalığın ağırlığı değişir. Hastalık sadece bir taraftan geliyorsa, hiçbir fiziksel sıkıntı hissedilmeyebilir. Siz 25 yaşına kadar bir sıkıntı yaşamadığınıza göre; ancak minor yani taşıyıcı olabilirsiniz. Burada önemli olan; eşiniz de taşıyıcı ise çocuklarınızın hasta olma riskidir.

Nefesim neden kokuyor?
Nefesim çok kötü kokuyor, nedenini bulamadım. Hangi sorundan kaynaklı olabilir? Y.L./Bitlis

Ağız ve nefes kokusuna sebep olan haller şöyle sıralanabilir:
Diş ve diş eti hastalıkları
Yutulan ya da solunan maddelerin soluk yolu ile atılması
Ağız içinde çürüyen gıda artıkları
Karaciğer hastalıkları
Diyabet
Enfeksiyon hastalıkları Her ne kadar mide hastalıklarının kokuya sebep olabileceğine dair genel bir kanı varsa da, bu pek de doğru değildir. Bir de psikojenik ağız kokusu vardır; kişinin kendisinden başka kimse kokuyu duymaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA