Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Ne kadar balık yemeliyiz?

Son yıllarda her yerde, bol miktarda balık tüketiminin, vücuda olan faydalarından söz ediliyor. Peki, ne kadar balık yemeliyim? N.H./Yozgat
Sürekli değil ama düzenli olarak balık tüketmek; sağlıklı bir yaşam için neredeyse vazgeçilmezdir. Haftada iki kez bir avuç büyüklüğünde yağlı balık yemek; sizi yüksek tansiyondan korur ve ölümcül kalp hastalığı riskini yüzde 36 azaltır.

PSİKOLOJİYİ DÜZELTİR
Bunların yanında balık tüketimi ile birlikte inme geçirme ihtimali, bazı kanser türleri, iltihaplı romatizma riski de önemli ölçüde azalır. Özellikle balıkta bulunan Omega 3, psikolojiyi düzeltirken bilişsel fonksiyonları da destekler. Omega 3, vücudumuzda az yapılan ve hücrelerin doğru çalışmasına yardım eden bir yağ asididir. Bu yağ asidi, özellikle derin sularda yaşayan yağlı balıklarda bulunur. Onun için kış aylarındaki balıklar daha yağlı olduğundan, çok daha değerli kabul edilir.

YAĞI KESSEM SELÜLİT KAYBOLUR MU?
Bacaklarımda çok fazla selülit var. Yağsız diyet yaparsam selülitlerim kaybolur mu? F.L./İstanbul
Karbonhidratı azaltarak ve yağı keserek selülitten kurtulacağınızı sanıyorsanız, yanılırsınız. Ne yazık ki selülitin yok olmasını sağlayan sihirli yiyecekler yok. Peki, "En iyi selülit diyeti nedir?" diye soracak olursanız; size şunları önerebilirim:
Beslenirken sebze ve meyveyi bol tüketin.
Rafine edilmiş beyaz un yerine tam buğday ununu tercih edin.
Yediğiniz etin ve proteinin yağsız olmasına dikkat edin.
Fakat en önemlisi; aşırıya kaçmadan kilo vermektir. Sağlıklı kilo kaybı, selülitlerin daha az görünmesi açısından faydalı olacaktır.

SPOR, TANSİYONU YÜKSELTİR Mİ?
Tansiyonum biraz yüksek seyrediyor. Daha da yükselir diye spor yapmaktan çekiniyorum... G.T./Bolu
Hiç çekinmeyin ve derhal spor yapmaya başlayın! Orta şiddette yapacağınız spor, sadece tansiyonunuzu düşürmekle kalmaz; kalbinizi kuvvetlendirir ve stresle daha kolay baş etmenizi sağlar. Nasıl bir spor yapabileceğiniz konusunda doktorunuz size yardımcı olacaktır ama haftanın beş günü yarım saatlik tempolu bir yürüyüş herkese iyi gelecektir. Bu arada hızınızın, yürürken konuşmanıza engel olacak kadar yüksek olmamasına da dikkat etmelisiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA