Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Kan sulandırıcı alanlar dikkat!

Babam, daha önce pıhtı attığı için kan sulandırıcı kullanıyor. Hangi yiyeceklere dikkat etmeli? A.T./İzmir

Her ne kadar isimleri kan sulandırıcı olsa da, bu ilaçlar kanın suyunu artırmaz; kanda pıhtı oluşturan mekanizmalar üzerine etki ederek, yeni pıhtı oluşmasını ya da oluşan pıhtının büyümesini engellerler.

DÜZENİ BO ZABİ LİR
En sık kullanılan kan sulandırıcıların başında gelen Warfarin, kandaki K vitamini aktivitesini azaltır ki, K vitamini pıhtılaşmada önemli rol oynayan bir vitamindir. Yeni nesil kan sulandırıcıların etkisi ise K vitamini üzerine değil, mekanizmanın başka noktalarınadır. Ispanak, lahana, Brüksel lahanası gibi yeşil yapraklı sebzeler, bol miktarda K vitamini içerdiğinden Warfarin kullanan hastaların düzenini bozabilirler. O nedenle yeşil sebze yemek isteyenlerin her gün aynı miktarda yemesi gerekir. Bir gün çok, ertesi gün hiç sebze yenilmezse; yeni bir ayar tutturmak güç olabilir. Yeni nesil kan sulandırıcılar ise bu besinlerden etkilenmez.

Beta mikrobu nasıl belli olur?

Oğlum sık sık boğaz iltihabı oluyor. Beta mikrobu olduğunu nasıl anlayabilirim? T.K./Mersin

Beta hemolitik streptokok denilen bakteriler, özellikle bademciklere yerleşerek ağrı ve ateş ile seyreden bir hastalık yapar. Başlangıçtaki hafif ve silik belirtiler, hastalığın viral üst solunum yolu enfeksiyonları ile karışmasına sebep olabilir. Kesin tanı ve tedavi için bir doktorun görmesi gerekir. Bu hastalıkta genellikle bademcikler ve boğaz, beyaz bir yapıyla kaplanır. Ateş 39-40 dereceye çıkar ve hasta şiddetli boğaz ağrısı çeker. Ateşe bağlı olarak kabus görme, eklem ve kaslarda yaygın ağrı ve üşüme-titreme; hastaların sıklıkla yaşadığı belirtilerdir. Doğru antibiyotik ile tedavi şarttır.

İlaçlar bağışıklığı bozabilir mi?

İlaçların bağışıklık sistemini bozucu etkisi var mıdır? Bunu nasıl anlayabiliriz? C.A./İstanbul

Elbette vardır. Hatta bazen tıbbi ihtiyaçtan dolayı özellikle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanılır. Örneğin 'otoimmun' denilen ve vücudun bağışıklık sisteminin aşırı çalıştığı ve vücuda zarar verdiği durumlarda, bağışıklığı bastıran ilaçlar kullanılır. Uzun süre bu ilaçları kullanması gereken bu kişilerin, ortaya çıkabilecek mikrobik hastalıklara karşı kendilerini gözlemeleri doğru olur. Organ nakillerinde; kemik iliği transplantasyonlarında verilen organ reddedilmesin, iş görsün diye kullanılan Prednisolone böyle bir ilaçtır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA