Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Yeni yılda ömrünüzü yedi yıl uzatabilirsiniz!

Ben 38 yaşında bir kadınım. Hayat standartlarımızı değiştirerek, ömrümüzü uzatabileceğimiz yönünde bir şey duydum. Doğruluk payı var mı? A.G./Samsun
Harward Üniversitesi bir araştırmasında yaşam tarzınızdaki riskleri azaltarak, hayatınıza ekstra yedi yıl ekleyebileceğinizi gösterdi. Azaltmanız gereken en önemli risk faktörlerinden biri ise sigara... Yeni yılda öncelikle sigarayı bırakın, ardından da alkol tüketiminizi azaltın. Amerikan Ulusal Alkolizm Enstitüsü, kadınlar için günde en fazla bir kadeh, erkekler için ise iki kadeh alkol tüketimine izin veriyor. Ömrünüzü uzatmak için kilo fazlalığı ve obeziteden kaçının. Vücut kitle endeksinizi (boy/ kilo) 25'in, bel çevrenizi; kadınsanız 80, erkekseniz 94 cm'in altında tutun. Bir başka risk ise yüksek kan basıncıdır. Düşük oranda yağ ve tuz içeren bir beslenme tarzının yanında, doktorunuzun tavsiye edeceği ilaçlardan da kullanabilirsiniz. Yüksek kolesterolü de unutmayın. Kötü kolesterol seviyelerini azaltacak bir beslenme ile gerekirse ilaç tedavisinden faydalanın. Yeni yılda yeterli meyve ve sebze tüketin.

GEREKSİZ İLAÇ ALMAYIN
Harward uzmanları günde en az 600 gr (3 bardak ve üzeri) meyve sebze yemenizi, ayrıca düzenli egzersizle haftada fazladan 4000 kalori yakmanızı öneriyor. Ömrünüzü uzatmak için gereksiz ilaç kullanımından kaçınmanız, uyuşturucu özelliği olan kimyasallardan uzak durmanız gerekiyor. Ayrıca sadece yaşam alışkanlıklarınızı değil, hayata bakışınızı da değiştirin. Stresinizi daha iyi yönetin. En önemlisi sevdiklerinizle sosyal hayatınızı zenginleştirin.

KAHVE SİZİ AYILTMAZ!
Fazla içki içtiğimiz zaman, ertesi gün içilen kahvenin kişiyi ayıltmadığı yönünde haberler okudum. Böyle bir şey var mı? T.B/İstanbul
Çok fazla alkol tükettiğinizde ayılmak için kahveye güveniyorsanız, bir daha düşünün. Yeni yapılan bir araştırmaya göre kafein alkolün gevşetici, uyku veren özelliklerini azaltsa da alkole bağlı zihinsel fonksiyonlardaki azalmayı düzeltmiyor. Ayılmak için kahve içtiğinizde karar verme ve koordinasyon işlevleri düzelmiyor. Kahve, kanınızdaki alkol miktarını da düşürmüyor. Bu nedenle alkol aldığınızda (üzerine fincan fincan kahve de içseniz) kesinlikle araba kullanmayın!

PEK ÇOK HASTALIK İÇİN FAYDALI
65 yaşında bir kadınım. Benim gibi kalp hastası olan bir arkadaşım Koenzim Q10 kullandığını ve yararını gördüğünü söyledi. Ben de kullanmalı mıyım? S.Z./İzmir
Koenzim Q10, enerji üretimini destekleyen bir maddedir. Özellikle kalp kasında enerji üretimini artırarak, fonksiyonları geliştirir. Ayrıca antioksidan olarak da serbest radikalleri etkisizleştirir.

FAYDALI AMA DANIŞIN!
Yapılan çalışmalar Koenzim Q10'nin medikal tedavilere destek olarak verildiğinde kalp yetmezliği, yüksek kan basıncı ve kalp ritim bozukluğu gibi pek çok soruna faydalı olabileceğini gösteriyor. Ancak bu maddeyi mutlaka sizi takip eden hekiminize danışarak almalı, kullandığınız ilaçları da bırakmamalısınız. Unutmayın aynı ilaç size iyi gelmeyebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA