Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Fazla yağ nerede depolanırsa depolansın vücut için zararlı

50 yaşında bir kadınım. Menopoza girdikten sonra belim kalınlaştı ve vücudum armuda benzedi. Armut tipi vücut, kalp hastalıkları riskini artırıyor mu? R.N./İzmir
Vücudu elma tipi olanlarda, yani bel çevresi kalınlığı ile karın yağlanması yaşayanlarda kalp-damar sorunlarının daha fazla görüldüğü biliniyor.

İDEAL ORAN KORUNMALI
Bu nedenle bel çevresi ölçüsünün kadınlarda 86, erkeklerde 94 santimetrenin altında olması öneriliyor.
Ancak son yapılan çalışmalar, vücuttaki fazla yağın nerede depolanırsa depolansın sağlığa zararlı olduğunu gösterdi. Yapılan 60 çalışma ve 200 bin kişi incelendiğinde, bel çevresi kadar bel-kalça oranının da kalp ve damar hastalıkları riskini artırdığı görülüyor.
Kısacası; vücudunuzun elma veya armut tipi olması fark etmiyor. Bu nedenle bel-kalça oranınızı kadınsanız 0.89, erkekseniz 1.0'ın altında tutmaya gayret edin.
Karın yağları, insülin direnci ve Tip 2 şeker hastalığı gibi metabolik problemlerine yol açar.

Hareketsizler tuzu azaltmalı
46 yaşında yüksek tansiyon hastası bir kadınım. Bazen tuzu fazla kaçırıyorum ve tansiyonum yükseliyor, Acaba yürüyüş yapsam tuzlu yiyebilir miyim? F.U./Kayseri
Normalde, günde 1500 miligram sodyum tüketimini aşmamanız gerekiyor ve bu da yaklaşık bir çay kaşığı tuza denk geliyor.
Bir çay kaşığından fazla tuz tüketimi, başta yüksek tansiyon olmak üzere birçok damarsal sorununun riskini artırır.

YÜRÜYÜN
Bu yüzden, yüksek tansiyon hastalarının mümkün olduğunca tuzdan kaçınması gerekir.
Amerikan Kalp Birliği'nin son yaptığı çalışmalar, egzersizin bu olumsuz etkiyi azalttığını gösterdi.
Yani, düzenli egzersiz yaptığınızda tuzlu da yeseniz, kan basıncınızda dramatik bir yükselme meydana gelmiyor.
Burada bahsedilen egzersiz, günde 30-60 dakika arası tempolu yürüyüş gibi aerobik aktivitelerdir. Eğer hiç egzersiz yapmıyorsanız tuz tüketiminizi kısıtlamalısınız.
Yüksek tansiyon için tedavi görüyorsanız, egzersiz de yapsanız tuzu azaltmanızı öneririm.

Alerjik ciltlere sigara uyarısı
35 yaşında bir erkeğim. Son zamanlarda cildimde pul pul dökülmeler oluyor. Arkadaşlarım sigara içtiğim için bu sorunları yaşadığımı söylüyor. O.E./Edirne
Egzema, kronik bir cilt hastalığıdır. Özellikle alerjik bünyeye sahip kişilerde sıkça görülür ve ciltte kızarıklık, kuruma, kaşıntı gibi belirtilere yol açar.

NEMLENDİRİCİ SÜRÜN
Bu rahatsızlığın ailesinde egzema hikayesi olanlarda sık görüldüğü biliniyor. Bununla birlikte cildi tahriş eden kimyasallar, kıyafetler, ev tozu gibi allerjik maddeler, aşırı soğuk-sıcak hava, kuru cilt, cilt enfeksiyonları atopik egzema riskini artırır.
Araştırmalar, çocukluk döneminde veya halen sigara dumanına maruz kalan kişilerde de bu riskin arttığını gösterdi.
Buna göre, sigaradan uzak durmanız önemli. Doktor kontrolünde alacağınız ilaçlarla olumlu sonuç almanız mümkün. Ayrıca cildinizi anti-alerjik kremlerle nemlendirmeyi ve yüzde 100 pamuklu giysiler kullanmayı da unutmayın.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA