Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Kellik ilaçlarına dikkat

28 yaşında evli bir erkeğim. Saçlarım çok azaldı. İlaç kullanmak istedim ama arkadaşlarım cinsel hayatımın etkileneceğini söyleyince korktum. G.K./Ordu
Saç kaybı için önerilen bazı ilaçların sertleşme sorunu, cinsel istek kaybı, boşalma problemleri hatta depresyon yarattığı biliniyor.

YAN ETKİSİ GEÇMİYOR
Bunun nedeni, bu tip ilaçların vücuttaki androjen yani erkeklik hormonlarını azaltmasıdır.
Son dönemde Amerika'da yapılan yeni bir çalışmaya göre, hastaların küçük bir yüzdesinde kellik ilaçlarını bırakmak bile bu yan etkileri geçirmiyor.
Bu nedenle, saç dökülmesi veya kaybı için tedavi seçerken mutlaka bir uzmana danışın. Saç kaybına karşı saç ekimi de dahil olmak üzere birçok tedavi seçeneği olduğunu hatırlatalım.

Kahve inme riskini azaltır
45 yaşında dul bir kadınım. Son zamanlarda denge kaybı, konuşma güçlüğü yaşıyorum. Bir yakınım inme riskim olabileceğini söyledi. Ne yapabilirim? S.A./Muğla
İnme; tıkanmış veya kanayan bir beyin damarı nedeniyle beynin bazı bölgelerinin hasar görmesi sonucu oluşan bir sağlık problemidir.
Son yıllarda yapılan çalışmalar, inmelerin yaklaşık yüzde 80'inin önlenebileceğini gösterdi.

SİGARA YASAK
Yüksek tansiyonu kontrol altında tutmak, kolesterol ve kan şekeri seviyelerini izlemek, sigara ve aşırı alkolden uzak durmak, bu önlemler arasındadır.
Son dönemde Amerika'da yaklaşık 35 bin kadını 10 yıl takip eden yeni bir çalışmaya göre; günde bir fincandan fazla kahve içmek, kadınlarda inme riskini azaltıyor.

KLO BAŞI 4 MİLİGRAM
Yine de günde kilo başına 3-4 miligram kafeini geçmeniz önerilmiyor. Bir fincan filtre kahvede 150-200, Türk kahvesinde 50 ve bir bardak çayda 50 miligram kafein vardır.
Öte yandan; kollarınızdaki his kaybı, denge veya konuşma güçlüğü gibi belirtileri yabana atmayarak hemen doktorunuza başvurun.

Yaşlılarda B12 azalabilir
55 yaşında bir kadınım. Dengeli besleniyorum ama kısa süre önce yaptırdığım tahlillerde B12 eksikliği çıktı. Bunun neden olduğunu anlayamadım. F.G./Ankara
B12 vitamini eksikliği, özellikle kronik bağırsak hastalıklarında, vejetaryenlerde ve aşırı alkol tüketenlerde sık görülür.
İlerleyen yaşlarda ise yiyeceklerden B12 vitaminin emilimi azalabilir.

GÖZDEN KAÇABİLİYOR
Bu durumda, hem tehlikeli bir kansızlık hali, hem de kalp damar sorunları, hafıza kaybı, kas güçsüzlüğü, iştah kaybı ve kronik yorgunluk gibi sağlık problemleri meydana gelir.
B12 vitamini eksikliği, hafif düzeyde olduğunda çoğu kez gözden kaçar. 50 yaşın üzerinde olanların, yıllık sağlık taramalarında B12 seviyelerini de kontrol ettirmeleri önemlidir.
B12 vitamini özellikle karaciğer, balık, yumurta, yoğurt ve peynirde bulunuyor. Bunun yanında, birçok multivitamin de B12 içerir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA