Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Çiğ süt yerine kısa ömürlü pastörize süt tüketebilirsiniz

Son zamanlarda kaynatılan çiğ sütün, pastörize sütten daha faydalı olduğuyla ilgili yazılar okuyorum. Üç yaşındaki kızıma hangi sütten içirmem gerekir? D.A./Ankara
Pastörizasyon işlemi; çiğ sütteki olası Salmonella, E.Coli ve Listeria gibi bakterileri ısıtma yoluyla yok eder. Kısa raf ömürlü pastörize sütler de vardır. UHT ise çok yüksek ısı kullanılarak ancak çok kısa sürede (2-4 saniye) yapılan pastörizasyon işlemidir. Bu işlem aynı zamanda sütün raf ömrünü dokuz aya kadar uzatır.

TADINI DEĞİŞTİRİYOR
Pastörizasyon, sütün tadını hafifçe değiştirir. Bazı kaynaklar, bu işlemin sütteki vitamin, mineral ve sindirim enzimlerini azalttığını da belirtiyor. UHT'nin besin değeri olarak çiğ sütten farklı olmadığını gösteren Amerikan Gıda ve Tarım Dairesi gibi kaynaklar vardır. Avrupa Besin Enformasyon Kurulu ise; UHT'nin A ve B vitaminlerini yüzde 20 oranında azalttığını ancak besin değeri açısından sıkıntı yaratmadığını belirtiyor.

VİTAMİN KAYBI OLUYOR
Tabii, bu konuda tartışmalar devam ediyor. Siz yine de çiğ sütün getirdiği sağlık risklerini unutmayın. Kaynatılan çiğ sütte de ciddi miktarda vitamin kaybı söz konusudur. Eğer kısa sürede tüketecekseniz, kısa raf ömürlü pastörize sütleri deneyebilirsiniz. Pastörize sütü, açık olarak dışarıda tutmayın. UHT sütleri de açtıktan sonra buzdolabında en fazla bir hafta saklayın. Kullanılan sütün steril bir ortamda üretildiğine emin olun.

PLASTİK ŞİŞELER ZARARLI MIDIR?
Plastik şişedeki suları içmenin sağlığa zararlı olduğu sık sık gündeme geliyor. Ben günde iki litre su içen bir kadınım. Kendime kötülük mü yapıyorum? O.M./Hatay
Plastik su şişeleri, günlük hayatta çok sık kullanılıyor. Almanya'daki Goethe Üniversitesi'nde 2009 yılında yapılan bir araştırma; plastik şişelerde bulunan maddelerin sağlığa zararlı olabildiğini göstermişti.

BUNLARA DİKKAT
Birçok ülke ise bu şişelerde kullanılan PET, HDPE ve LDPE gibi plastikleri zararsız kabul ediyor. Plastik şişeleri kullanırken dikkat etmeniz gerekenler ise şöyle sıralanıyor:
Geri dönüşümlü plastik şişeleri tercih edin.
Özel olarak belirtilmediği takdirde, bu şişeleri tekrar doldurmayın. Birçok plastik şişe, tekrar kullanıma uygun değildir.
Plastiğin, bisfenol A içermediğine emin olun. Bu toksik maddenin; insülin direnci, diyabet, metabolik sendrom gibi pek çok hastalık riskini artırdığı biliniyor. Kaliforniya Çevre Araştırma Merkezi, bu maddenin hormonsal dengesizlik, meme ve rahim kanseri yaptığını açıkladı.
Plastik şişeyi, kuru ve serin bir yerde muhafaza edin. Arabanın içinde günlerce bırakmayın.
Bu şişelerdeki suyu kısa sürede tüketin.

DÜZENLİ EGZERSİZ MİGREN İLACI
Yedi yıldır migren hastasıyım. Baş ağrılarım başladığı zaman ilaç kullanıyorum. Peynirden de uzak duruyorum. Başka yapabileceğim bir şey var mı? A.L./Kayseri
Migren tipi baş ağrıları için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. İlaç tedavileri, rahatlama teknikleri, migreni tetikleyen yiyecek ve içeceklerden uzak durmak; alınacak başlıca önlemlerdir. İsviçre'de, bin kişi üzerinde yapılan yeni bir çalışma ise; haftada üç kez, 40 dakika düzenli egzersiz yapmanın, migren ataklarının sıklık ve şiddetini önlemede faydalı olduğunu ortaya çıkardı. Hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız, migren krizlerine karşı mutlaka bir egzersiz programı oluşturun. Harekete yavaş yavaş başlayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA