Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

'Son Yaz' dizisinin önü açık

Son Yaz: Balkanlar 1912' dizisi için "Yeni bir Elveda Rumeli çekmeye ne gerek var? Aynı kanal ikinci defa böyle bir projeyi nasıl kabul eder?" benzeri yorumlar yapıldı.
Yahu öyküsünün tamamı Osmanlı dönemindeki Balkanlar'da geçen kaç dizi var? Sadece 'Elveda Rumeli'. Peki şimdiye kadar kaç ağalı, konaklı dizi çekildi? Sayısı o kadar çok ki, oturup hesap kitap yapmak lazım. Hal böyleyken ikinci bir Balkan dizisine 'ne gerek vardı' diye eleştirmek çok komik kaçıyor.
'Son Yaz'ın 'Elveda Rumeli'nin tekrarı olduğu söylemi de garip. Belki ana tema olarak devamı diyebilirsiniz ama tekrarı hiç diyemezsiniz! 'Son Yaz'ın konusu 'Elveda Rumeli'den tamamen bağımsız, Balkan Savaşları'nı anlatacak, Çanakkale Savaşı'na kadar uzanacak. Bu da en büyük avantajı. Çanakkale Savaşı dizi ekranı için bakir bir konu!

AB İZLEYİCİSİ SEVECEK!
Aslında 'Son Yaz'ın dramatik açıdan 'Elveda Rumeli'den çok daha güçlü bir öyküsü var çünkü Balkan Savaşları tarihimizin en dramatik virajı. Bu ülkenin hangi açılardan geçerek kurulduğunu daha iyi anlayacaksınız!
Dram, acı, gözyaşı dolu bir senaryodan bahsediyor gibi de olmayalım. Dizi daha ilk bölümünde cıvıl cıvıl hatta kimi anlarında çok komik bir Manastır günlük yaşamı sundu. Karakterler çok renkli, aşk öyküleri ise ilerleyen bölümlerde özellikle kadın izleyicileri ekrana bağlayacak altyapısı olduğunu gösteriyor.
Dizinin bir diğer avantajı ise 'Elveda Rumeli'deki ekibin çekiyor olması. Balkan deplasmanında maç oynamaya alışık, deneyimli bir yazar ve yönetmen ekibi var. Dizinin tek dezavantajı ilk bölümde karakterleri, mekanları ve dönemi izleyicinin kafasında oturtmak için düşük tempoda başlaması. Ama bunu da yapmak zorundaydılar sonuçta bir dönem dizisi, temelleri ne kadar sağlam atılırsa o kadar yol alır.
Lakin ben yine de ilk bölümde tempo biraz daha yüksek tutulmalıydı diye düşünüyorum. Çünkü 'Son Yaz' Şampiyonlar Ligi'nin ölüm gurubu olan salı gecesi ekrana geliyor.
Çok güçlü rakipleri var ama önü çok açık. Bu dizi özellikle AB izleyicisinde bağımlılık yaratabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA