Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Seçime harcanan parayla neler yapılırdı?

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu; bir muhtar adayının afiş, pankart, broşür gibi kendi tanıtımını yapmak için hazırlattığı reklam araçlarına harcadığı paranın ortalama 3 bin lira olduğunu açıkladı.
Türkiye'de 160 bin civarında muhtar adayı var. Siyasi partiler, hazineden toplamda 322 milyon lira yardım aldı ama sadece muhtar adaylarının seçim için harcadığı para 480 milyon lira.
Seçimlerde 4 milyon sandık görevlisi çalışacak; bunun devlete maliyeti ise 400 milyon lira. Seçim ekonomisi diye bir şey var. Örneğin, bir seçim otobüsünün giydirilmesi yaklaşık 3 bin lira. Profesyonel özel tanıtım filmi 10-30 bin lira.
Sadece muhtarlar 480 milyon harcıyorsa, seçimin toplam maliyeti ne kadar acaba? Bin 395 belediye başkanlığı için 30 bini aşkın aday rekabet edecek. 3 bin 122 kişi il genel meclisi, 34 bin 75 kişi ise belediye meclis üyeliği icin yarışacak.

MALİYET YÜKSEK
Bu seçimlerde rekabet müthiş; bazı şehirlerde birinciyi fotofiniş belirleyecek. Dolayısıyla daha önceki seçimlere göre çok daha fazla para harcandı. Bir de kayıt dışı harcamalar var. Bu nedenle belki de seçimlerin gerçek maliyetini tam olarak hiç öğrenemeyeceğiz. Elbette harcanan paralar ekonomiyi canlandırıyor ve birçok insan seçimden para kazanıyor.
Ama şöyle de ironik bir durum var; seçim için harcanan paralarla birçok kentin sorunu çözülürdü. Hele İstanbul'da bu paralarla neler yapılırdı neler...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA