Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK HAKKI PROF. DR. TEVFİK ÖZLÜ

Hastanın guatrı yerine safra kesesini almışlar!

Özel bir hastanede guatr ameliyatına giren 25 yaşındaki bir hastanın, safra kesesi alınmış. Ameliyattan çıktıktan sonra boğazı yerine, karnındaki ameliyat kesiğini gören hastaya, hastane yetkilileri, "Pardon, safra keseni almışız" demişler. Sorumlu olarak da hemşireyi göstermişler. Bu yanlışlık nasıl yapılır? Ali Yük/Ankara

Bu gibi insanı ürperten, kanını donduran hataların yaşanmış olmasından ibret alınarak, ameliyat edilecek hastalar ve yapılacak cerrahi işlemler mutlaka her müdahale öncesinde ameliyat masasında tekrar tekrar gözden geçirilmelidir. Cerrah bu kontrolleri bizzat kendisi yapmak zorundadır. Bu görevini hemşireye, hasta bakıcıya ya da anestezi teknisyenine devredemez. Yatırdığı, muayene ve tetkiklerini yaptığı, ameliyatına karar verdiği hastayı tanıyan odur. Hasta kendini, hemşireye değil, hekime emanet etmiştir. Ameliyat sırasında tüm ekibin, ameliyathanedeki ekipman ve donanımın eksiksiz ve hatasız olarak işletilmesinden cerrah sorumludur.

HEKİMİN ÖZEN BORCU
Hastalar, hekime canlarını, yaşamlarını, geleceklerini emanet etmektedir. Hekim bu sorumluluğun gereğini yapmak durumundadır. Tıp hukuğunda buna, 'hekimin özen borcu' diyoruz. Hekimle hasta arasında, hukuken vekalet sözleşmesi kapsamında bir ilişki kurulmaktadır. Borçlar Kanunu'nun 386. maddesinde yer alan, vekilin vekaleti 'iyi bir surette ifa'sı deyiminin, 'sadakat ve özenle ifa' olarak anlaşılması gerekir. Hekimin sadakat borcu, onun hastanın sağlığını korumak için gerekli her şeyi yapması, hastanın menfaatine olan davranışlarda bulunması ve hastanın aleyhine ya da zararına olacak her türlü davranıştan kaçınmasıdır.

KONTROLÜ BIRAKAMAZ
Özenin zıttı, dikkatsizlik ve tedbirsizlik demektir. Hekim baştan savma, üstünkörü iş göremez. Çünkü, hastaya zarar verme gücüne sahiptir. Bu gücün kontrolsüz kullanılması, felakete yol açar. Her adımında, her kararında, her müdahalesinde süreci tekrar tekrar gözden geçirmesi, kontrol etmesi, doğru yolda olduğunu teyit etmesi gerekir. Hekim yanında hastane yönetiminin de böyle vahim hataların olmaması bakımından tedbir alması gerekir. Ameliyat süreçlerinin tek tek tanımlanması ve her basamağın atlanmadan yerine getirilmesi, ayrıca teşhis ve planlanan müdahalelerin teyit edilmesi için de personel eğitilmeli ve mutlaka denetlenmelidir.

Hasta haklarıyla ilgili sorularınızı SMS (cep telefonu mesajı) yoluyla 4122-ETU'ya iletebilir ya da saglik@sabah.com.tr mail adresine yazabilirsiniz. Ailenizin doktoru sizin için yanıtlayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA