Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Andy Warhol kurabiye ol!

Sanatın filozofu, pop art'ın kralı, Campbell's çorba tenekelerinin babası Andy Warhol, Pera Müzesi'nde. "Yemek aşırıya kaçtığım en önemli konu" diyor, "Her zaman gerçekten istediğim tek şey şekerdir..."

5 MAYIS PAZARTESİ

KENAN IŞIK VE HARNUP PEKMEZİ
Kenan Işık'tan ve Kim Milyoner Olmak İster'den (atv) tonla şey öğrendi bu millet. Gurman da... Işık'ın tedavisi sürdüğü için haftalardır yedek bantlar yayınlanıyor ama Karadayı sonrasına denk gelenler hâlâ radarıma giriyor doğrusu. Bu akşamdan seçmece: Harnup pekmezi yapıyorsanız hangisini kullanmanız gerekir dersiniz? A) Hurma B) Keçiboynuzu C) Kızılcık D) Kuşburnu Doğru cevap 'B' şıkkı. Keçiboynuzu yani. Yeni bölümlerin siftahı Zafer Ergin ve Halil Ergün'le yapılmış, hadi bakalım. Kenan Işık'a da acil şifalar diyelim...

6 MAYIS SALI

ENGİNAR DOLMASI: ŞEKİL Mİ İÇERİK Mİ?
Türk mutfağının en gösterişli yemeklerinden biri o kesin (En şık, en albenili, en vahşi, en fotojenik diye artırabiliriz sıfatları): Enginar dolması. Fakat o soru her defasında gelip çatıyor işte: Şekil mi, içerik mi? Şeklen müthiş evet, çok avantajlı ama bir enginar dolması da sorunsuz olsun be kardeşim! Enginarı kılçıksız ve yumuşak, dolma harcının tamamı dengeli pişmiş olsun. Lapa olmasın, çiğ kalmasın. Son deneme Kadıköy Çarşısı'ndaki Çiya'daydı. Kuşbaşı etli enginar iyiydi de enginar dolması hevesi yine bir başka bahara kaldı...

7 MAYIS ÇARŞAMBA

POP ART'IN SİMGESİ KONSERVE ÇORBA TENEKELERİ
Çağdaş sanata bu derece damga vurmak başka hangi yemeğe nasip olmuştur ki? Hiç. Campbell's çorbalarıyla yarışılamaz! Evet, konserve çorba tenekelerinin babası, Pop art'ın kralı İstanbul'da: 'Andy Warhol: Herkes için Pop Sanat' sergisi, 20 Temmuz'a kadar Pera Müzesi'nde. Gitmemezlik etmeyin, sanatçının daha önce Türkiye'de sergilenmeyen serigrafi dizileri ve desenleri var sergide. Zaten de dünyanın sanata bakışını değiştiren ikonik bir karakter. "Sanat hakkında söylediklerim içinde beni heyecanlandıranlar sadece Warhol, pop sanat ve hiperrealizme dair olan şeylerdi" demiş Jean Baudrillard. Charles Saatchi de diyor ki "Zaman sınavını geçecek büyük sanatçılar kimler? Jackson Pollock, Andy Warhol, Donald Judd ve Damien Hirst dışındaki her sanatçı bir dipnot olarak kalacak." Campbell's konserve çorba tenekeleri, Heinz ketçap kutuları gibi kitle tüketim mallarının ve Marilyn Monroe'dan Liz Taylor'a ünlülerin görüntülerinin reprodüksiyonlarını yaparken, "Otuz, birden iyidir" diyor Andy Warhol, "Campbell's'ın otuz konserve çorbası bir tanesinden iyidir." Çoğaltıyor, yeniden üretiyor, içerikle formu önemsizleştirip her şeyi nesneleştiriyor. Popüler, düşük maliyetli, genç, muzip, hazırcevap, numaracı bir sanat yaratıyor. Sanatın filozofu da deniyor ona, çok tartışma çıkarıyor. Hep takip ve çok taklit ediliyor. Hâlâ taze, hâlâ göz alıcı... Görün.

8 MAYIS PERŞEMBE

WARHOL'UN İKİLEMİ: KUZU ETİ Mİ KURABİYE Mİ?
Pera Müzesi'nin dükkânı da nihayet görmek istediğimiz gibi: Andy Warhol'un Campbell's çorba ve Marilyn Monroe görüntülü teneke kutularının içi puzzle... Kitaplar (Yeğeni James Warhola'nın 'Uncle Andy'sinin evini anlattığı eğlenceli çocuk kitabı da var), desenlerinden kartpostallar, defterler... Andy Warhol Felsefesi'ni (Andy Warhol, Sel Yayınları, Çeviren Elif Gökteke) karıştırıyordum ki bir de ne göreyim, zannediyorum 'Gurman'a özel yazmış! "Yemek benim aşırıya kaçtığım en önemli konu" diyor Andy Warhol. "Gerçekten şımartıyorum kendimi ama sonra, yemeğimden artakalanların hepsini titizlikle biriktirip ofise getirme ya da sokakta bir kenara bırakma ve orada geri kazandırma yoluyla telafi etmeye çalışıyorum durumu. Vicdanım hiçbir şeyi atmama izin vermiyor, kendim için istememiş olsam da. Dediğim gibi, yemek konusunda kendimi gerçekten şımartıyorum, dolayısıyla da artıklarım çoğunlukla enfes oluyor - berberimin kedisi haftada en az iki kez pate yiyor. Artıklar genellikle et oluyor çünkü koca bir parça et satın alırım, akşam yemeğine onu pişiririm, sonra pişip hazır olmadan hemen önce krizim tutar ve en başta akşam yemeği için canım ne istemişse onu yerim - ekmek ve reçel. Âdet yerini bulsun diye protein pişirmelere kalkarak sadece kendime şaka yapmış olurum - her zaman gerçekten istediğim tek şey şekerdir. Geri kalan, sırf görüntüyü kurtarmak içindir, yani, bir prensesi akşam yemeğine çıkarıp başlangıç olarak kurabiye ısmarlayamazsınız, kurabiye diye ölseniz bile. İnsanlar sizin protein yemenizi bekler, yerseniz ağızlarını açıp bir şey demezler. (İnat etmeye karar verip de kurabiyeyi ısmarlarsanız, neden kurabiye istediğiniz ve akşam yemeğinde kurabiye yeme felsefeniz konusunda konuşmak zorunda kalırsınız. Bu da fazla dert yaratır; dolayısıyla kuzu eti sipariş edersiniz, gerçekten istediğiniz şeyi de kafanızdan çıkartırsınız.)" Amma doğru demişsin, yaşa varol Andy Warhol!

9 MAYIS CU MA

ANNE KÖFTESİ, BÖREĞİ, TATLISI...
Kafe-restoran menülerinde 'anne'li tamlamalar görüyoruz son yıllarda: Anne köftesi, anne böreği, anne poğaçası, anne tatlısı... İçtenlik, sıcaklık verdiği doğru ama şu yanlış mı: Damak hafızamız onlarla belirlenmiş olsa da, bir sürü anne yemeği aslında o kadar da bir şeye benzemez! Bazılarımızın çocukluğu, Allah rahmet eylesin "Günah evladım" diye diye kabuklarını soymaya eli gitmediği için kabak tatlısından soğutan babaannelerle geçmiştir. Şanslı olanlarımızın yemekle oynamayı seven ve profesyonellere taş çıkartan anneleri vardır ki arayı öyle kapattım neyse! Bizi güzel yemeklerle yaşatan annelere minnettarız. Beceremeyenlerin de canı sağ olsun...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA