Türkiye'nin en iyi haber sitesi
METİN SEVER

Normalleşenler ve normalleşemeyenler

"Cumhuriyet'in modernleşme tarihi, aynı zamanda 'kara koyunların' normalleştirilmesinin tarihidir. 'Normalleşenlerin' hakkı 'makbul vatandaşlık', 'normalleşemeyenlerin'ki kötek olmuştur"

Bülent Ortaçgil, Normal şarkısında "Uf biri anlatsın hemen nedir bu normal/ Canım sıkıldı yoksa ben miyim anormal?" diye isyan eder. 'Normal'in 'normlara uygun', 'normal insanın' da, 'kurallara uyan insan' olduğunu biliyorum. Yine de 'Acaba 'norm'la, 'mal' sözcüğü (hem büyük baş hayvan hem de mal varlığı anlamında) arasında ilişki var mı diye muzip muzip gülümseyip düşündüğüm olmuştur! Sanırım, her şeyi 'normalleştirmeye' çalışan devletin toplum mühendisliğine bilinçaltım böyle tepki veriyor! Çünkü Cumhuriyet'in yukarıdan aşağıya modernleşme tarihi, aynı zamanda 'kara koyunların' normalleştirilmesinin de tarihidir. 'Normalleştirebildiklerimizden misin, normalleştiremediklerimizden mi?' sorusu, 'devlet dersi'nin ilk sorusudur! 'Normalleşenlerin' hakkı 'makbul vatandaşlık', 'normalleşmeyenlerin'ki kötek olmuştur. Lakin ortalık hâlâ 'kara koyun' dolu!

***
Mesela, savcılara göre gazeteciler ikiye ayrılıyor: 'Normal' ve 'normal olmayanlar'. 'Normal olmayan' gazeteciyi nasıl tanırsınız? İddianameleri okuyarak: "Devleti sıkıntıya sokacak haber yapanlar"; İHD'nin öldürülen PKK'lılarla ilgili "Sağ yakalama imkanı vardı, insan hakları ihlal edildi," açıklamasına yer verenler; Bir Kürt annesinin "Artık çocuklarımız katledilmesin Kürt ve Türk anaların yüreği yanmasın," cümlesini kullananlar, 'normal gazeteci' değil! Ve bunlar suç. Savcılardan iyi bilecek değiliz. İddianamede şöyle yazıyor: "Kamuoyunda bir annenin teröre kurban giden örgüt mensubu çocuğu için duyduğu acı ve ıstıraptan örgüt lehine sonuçlar çıkarmaya çalışan bir haber..."

***

Görünen o ki, birçok şey değişirken öküz altında buzağı arama yaklaşımı ve devlet gazetecisi isteği değişmiyor.
Yalnız anlayamadığım bir şey var. Bu durumda Mustafa Balbay, niçin yargılanıyor? Balbay'a isnat edilen suç; darbe hazırlığını 'mevcut devleti' zora sokmamak için haber yapmamak; 'Genç askerler rahatsız' haberiyle 'mevcut devlet'in işine gelen haberler yapmak değil mi? Şimdi "Devlet var, devlet var!" ya da "Normallik var, normallik var!" mı diyeceğiz?
***

Bülent Ortaçgil ve Normal
Biralar soğuk mu dedim Dedi ki normal Peki ya havalar? Valla gayet normal İşler dedim gidişler dedim? Hepsi normal Peki ya sen, ben? Normal Peki biz, ikimiz? Normal Halimiz dedim? Ne dese beğenirsiniz, normal! Uf biri anlatsın hemen nedir bu normal Canım sıkıldı yoksa ben miyim anormal Peki dedim Türkiye? Dedi ki normal Ya AB? Bilmem! Normal Ya ABD dedim? Dedi ki çok normal Peki dedim ya DGM? dedi ki normal Ya OHAL, o kadar yıl? Bilmem! Normal Peki GAP, ZAP, Hasankeyf? Hepsi normal Uf biri anlatsın hemen nedir bu normal Canım sıkıldı yoksa ben miyim anormal Peki ya medya, RTÜK? Dedi ki normal Ya reklamlar, rating? Valla, normal Yahu hiç mi ikinci yok dedim? Dedi ki normal Peki trafik, katliam? Dedi ki normal Ya Susurluk, kamyon ? Dedi ki normal Yine kaybettik dedim dedi ki normal Uf biri anlatsın hemen nedir bu normal Canım sıkıldı yoksa ben miyim anormal

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA