Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

1 Mayıs 1977'de ne oldu?

Öyle olaylar var ki... Tam olarak neden ve nasıl meydana geldikleri, bitmek bilmeyen tartışmalara yol açıyor. Örneğin: 1915'te ne oldu?... 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta ne oldu? İşte 1 Mayıs 1977'de ne oldu da bunlardan biri.
Kanlı 1 Mayıs
adını alacak olan o meşum gün, yüz binlerce insan Taksim alanında 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutluyordu.
Her şey yolunda gidiyor gibi gözükürken, akşama doğru karışıklık çıktı. Silahlar patladı. Panik başladı.
Sonuç: Biri polis, beş kişi kurşunla, 29 kişi ise boğularak veya ezilerek öldü.
Meraklı bir genç sorsa... Tavsiye edeceğim kitaplardan biri, o günleri hem sosyalist, hem de gazeteci olarak yaşayan Korhan Atay'ın geçenlerde piyasaya çıkan çalışması olur: "1 Mayıs 1977 İşçi Bayramı Neden ve Nasıl Kana Bulandı?" (Metis Yayınları)
Atay benim de çok sevdiğim bir tarzı benimsemiş ve söze fazla karışmadan, o gün Taksim'e çıkmış 13 kişiye üç temel soru yöneltmiş: 1) Mayıs 77'ye gelinirken solun durumu neydi? 2) O gün nelere şahit oldunuz? 3) Mayıs 77'den sonra neler oldu?
Cevapları okurken kitlelerin, denizde yüzen ama denizi bilmeyen balıklara benzediği geliyor akla. Bakın Halkın Sesi grubundan Feyyaz Kurşuncu ne diyor:
"Gelişen olaylara bakınca, Taksim'de yaşananları Soğuk Savaş'ın bir parçası olarak görüyorum. Kiminle dans ettiğinin farkında değilsin... Ortalıkta bir şey dönüyor ve senin gözün orada onu görmüyor."
Ve akla düşen soru: Peki bugün neler oluyor? Mesela barış süreci, sadece barış sürecinden mi ibaret; yoksa büyük bir senaryonun parçası mı?
1 Mayıs 77 travmasını yaşayanlar, eminim oylarını büyük senaryodan yana kullanacaklardır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA