Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEKTEBİN ALAYLISI BERAT ALBAYRAK

Mücadeleye devam

Söylediğimiz ve beklediğimiz gibi dolar düşüyor, borsa yükseliyor. Maalesef faizlerin de etkisiyle enflasyonda yukarı yönlü bir trend baş gösterdi. Peki sanayi, üretim, kapasite kullanım, ihracat? Tüm sıkıntılara rağmen gayet iyi bir performans ortaya koyuyor. İhracat artarken ithalatımızda azalma var. Dış ticaret açığı ilk çeyrekte %21 azaldı. Aşırı değerli olmayan TL hem üretim ve cari açığa hem de tasarrufa olumlu katkı yapmaya devam ediyor.
Muhtemelen ilk çeyrek büyümesi %5 civarında çıkacak. Bu da demek oluyor ki, bu kadar fırtınalı bir dönemde hükümet ve reel sektör birilerine rağmen gayet başarılı bir performans ortaya koymuş.
Evvelki yazılarımızda değindiğimiz bazı noktaları tekrar hatırlatmayı bir görev biliyoruz. Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda önümüzdeki dönem gerçekleşmesi muhtemel senaryolar az çok belli, bu konuda daha aktif ve dikkatli bir siyasetin takip edileceğini umut ediyoruz. Biz de bireysel lobi hakkımızı böyle kullanalım, ama birileri gibi rant ve ithalat lobisini destekler nitelikte değil tabii ki.
Her geçen gün yaşadığı yeni tecrübelerin kazanımlarını üstüne koyarak daha da başarılı adımlar atmakta Türkiye. Yeter mi? Tabii ki hayır. İstihdam, teşvik, bürokrasi, piyasalar ve daha birçok konuyla ilgili muhakkak yeni iyileştirmeler ve düzenlemeler yapılacaktır. Ama önemli olan, özellikle 2008 finansal krizi sonrası süreçte devletin yaşananlardan çıkardığı derslerdir.
Burada özellikle son bir yılda yaşananları ayrı bir yere koymak gerekiyor. Nitekim yerel ve küresel siyasetin yeni bir formata evrildiği böyle bir dönemde, inancımız o ki Türkiye'yi bu yaşananlardan çıkarılan dersler 2023 hedeflerine taşıyacaktır.
Birileri bu süreçte tekrar tekrar çıkıp demokrasiden, cari açıktan, kırılganlıklardan, basın özgürlüğünden bahsedip durmaya her zamanki gibi devam edecek. Bundan zerre kadar şüphemiz yok. Ama artık burada bundan sonra esas yapılması gereken, bizleri yolumuzdan ve hedeflerimizden alıkoymaya çalışıp meşgul ve demotive etmeye çalışan içeride ve dışarıda ne kadar başka hesap ve ajanda peşinde koşan varsa kulak tıkamak, muhatap almamak ve çelik gibi bir irade ve sabırla 2023 hedeflerine sağlam adımlarla yürümektir.
Biz çok çalışan ve mücadele eden büyük bir milletin torunlarıyız. Pes etmek yok, mücadeleye ve çok çalışmaya devam. Bu da böyle biline...
Not: Bankaların ilk çeyrek kârlarındaki düşüşe paralel yakılan ağıtları görünce gerçekten duygulandık. Ocak ayındaki faiz artışına bağlı bilanço pozisyonundan kaynaklanan bu sürecin reelde önemli bir anlam ifade etmediği erbabınca zaten bilinmektedir. Lobi anlamında yarın muhatap olacakları durumlarda farkındalıklarını artırmak için, ilgililerine tekrardan bir hatırlatma bizimkisi, ne olur ne olmaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA