Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Vitamin almayı unutmayın

Diyet yaptığım zaman çok sinirli oluyorum. Zaman zaman da uyukluyorum. Bendeki bu değişikliğin sebebi ne olabilir? K.A./Mersin

Vitamin yetersizliği, kansızlık, tiroid hastalıkları ve depresyon bu şikayetlere yol açabilir. Pantotenik asit (B5 Vitamini), piridoksin (B6 Vitamini) eksiklikleri de; sinirlilik, ilgisizlik, huzursuzluk, huysuzluk, irkilme, irite olma, kendini kötü hissetme gibi yakınmalara neden olabilir.

UZMANA DANIŞIN
Ayrıca kabızlık ya da ishal, kas şikayetleri, yaygın kas ağrıları, bacak, kol ve sırtta yakıcı ağrılar gibi şikayetler görülebilir. Bu kişilerin; B6 vitamini bakımından zengin olan fındık, fıstık, ceviz, patates, pirinç, yulaf, balık ve tavuk eti tüketmesi gerekir. Günlük pantotenik asit ihtiyacı 5 miligramdır. Bir yumurta sarısı ile de günlük pantotenik asit ihtiyacı karşılanabilir. Beslenme bozukluğu ve yanlış yapılan diyet de vitaminlerin eksik alınmasına sebep olabilir. Diyetler, uzman kontrolünde yapılmalıdır.

Balık yağı tehlikeli olabilir

58 yaşındayım ve menopoza girdim. Bir süredir kemik erimesi şikayetim var. Balık yağının kemik erimesine iyi geldiğini duydum; doğru mu? A.G./Bolu

Balık yağında fazla miktarda çoklu doymamış Omega 3 yağ asitleri bulunuyor. Bu asitler; hücrelerin zarlarının sağlamlaşmasında, korunmasında ve dayanıklı hale gelmesinde önemli rol oynar. Ancak balık yağının, kemik erimelerine karşı bir etkisi yoktur. Özellikle kalp, karaciğer ve böbrekteki dokuların sağlamlığını artırarak fonksiyonlarının iyileşmesine katkıda bulunabilir. Ayrıca balık yağının kanın pıhtılaşmasını bozduğu ve böylece kalp-damar hastalıklarında pıhtılaşmaya karşı koruyucu etkisi olduğu da biliniyor. Bu arada Omega 3 hapı alanların; Aspirin ya da başka tür pıhtılaşma önleyici ilaç kullanmaları durumunda kanama riski artabilir.

Böbrek taşı için B vitamini

38 yaşındayım. Bir süredir böbrek taşı düşürüyorum. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için C vitamini almamda bir sakınca var mı? M.B./Malatya

C vitamini asidik yapıdadır ve dolayısıyla idrarın asitleşmesine neden olabilir. Bu sebeple, böbrek taşlarına ya da halk arasında kum denilen kristallere yol açabilir. Böbrek taşı düşüren ya da kum döken kişilerin; C vitamini almaları sakıncalıdır. B kompleks vitamini almalarının, böbrekler üzerinde olumlu etkisi vardır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA