Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Hipotansiyon yaşlılar için tehlikeli

40 yaşındayım. Tansiyonum 10 yıldır, 9.5 -10 civarında seyrediyor. Doktor, hipotansiyon teşhisi koydu. Bu tehlikeli bir durum mu? E.N./Diyarbakır
Hipotansiyon, kan basıncının 70-90 mmHG arasında seyretmesi sonucu oluşur. Bunun en büyük sebebi; sinir sisteminin fonksiyon bozukluğudur. Ayrıca genetik de olabilir. Bu düzeydeki kan basıncı hayatı tehdit etmez. Ancak 70'in altına düştüğünde, böbrek gibi yaşamsal organların fonksiyonlarını bozabilir.

SU KAYBI NEDEN OLUR
Kronik alkol kullananlarda sık görülen bu sorun; diyabetin sebep olduğu sinir sistemi hastalarında, Parkinson hastalarında, bazı kanser vakalarında, B1 ve B12 vitaminlerinin yetersizliğinde de ortaya çıkar. Özellikle yaz aylarında sık görülen gastroenterit, kusma, ishal gibi su ve tuz kaybı; hipotansiyona yol açar. Bu durum 80 yaşın üzerindeki yaşlılarda çok ağır seyreder. Bu kişiler komaya girebilir, hatta ölebilir. İnsülin kullananlarda ve depresyon tedavisi gören kişilerde de ani tansiyon düşmeleri olabilir.

STRES SİNDİRİM SİSTEMİNİ ETKİLER
36 yaşındayım. Bir senedir kabızlık, zaman zaman ishal şikayetlerim oluyor. Sebebi ne olabilir? Ne yapmamı önerirsiniz? G.P./Yozgat
Anlattıklarınız daha çok strese bağlı olarak ortaya çıkabilen iritabl bağırsak sendromu şikayetlerinin belirtileri. Genelde karın ağrısı, şişkinlik, gazlanma, kabızlık veya ishal şeklinde seyreden kronik bir hastalıktır. İritabl bağırsak sendromunun nedenlerini tam olarak belirlemek mümkün değildir. Araştırmalar; iritabl bağırsak sendromu olan kişilerde kalın bağırsak hareketlerinde anormallik olduğunu tespit edilmiştir. Bağırsak spazmı söz konusudur. Şikayeti olan kişinin hekime başvurması gerekir.

MİGREN HİPERTANSİYONU TETİKLER
50 yaşındayım, kadınım. 20 yıldır baş ağrım var. Devamlı migren tedavisi gördüm ama cevap alamadım. Bu ağrılardan nasıl kurtulabilirim? D.A./Niğde
Migren ağrısı sırasında kan basıncında değişimler olabilir. Kadınlarda genellikle migren ağrıları hipertansiyonu tetikler. Kişide hipertansiyon varsa, hemen tedaviye başlanmalı. Kan basıncı normal çıkan kişilerde; kansızlık, tiroid hastalığı, kalp ve damar hastalığı, kolesterol yüksekliği, sinüzit, servekal fıtık ve servekal kireçlenme gibi kistik yapılar görülebilir. Ayrıca beyin damar anevrizmalarına sebebiyet verebilir. 20 yıl gibi uzun süreli baş ağrıları olan kişilerde hipotansiyon oluşabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA