Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Hiperaktif açılım

Sezar'ın hakkı Sezar'a! Bu köşede genelde yanlış uygulamalarını eleştirdiğimiz AK Parti Hükümeti'ne bu kez eğitime muhtaç milyonlarca engelli çocuğumuz adına alkış tutuyoruz! Çünkü, 11 Ağustos 2009'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 27316 sayılı yeni yönetmelikle artık hiperaktif, down sendomlu, spastik, otistik vb. rahatsızlıkları olan çocuklarımızın eğitim almasının önü açıldı.
2007-2008 verilerine göre, devlete bağlı tüm engelli gruplarına eğitim veren okul sayısı 562. Bu okullarda 4 bin 775 öğretmen, toplam 33 bin 774 çocuğumuza eğitim veriyor.
Çocukların bu eğitim kurumlarında okuyabilmesi için özür durumunu ve zekâ seviyesini (IQ) gösteren raporlar isteniyor. Özür oranı yüzde 40 olanın kabul edildiği okullara istenen şartları taşımadığı için birçok engelli başvuramıyordu. Bu da özel eğitim görmesi gereken binlerce çocuğu mağdur ediyordu.
Bu gerçeğin farkına varan hükümet soruna nihayet eğildi ve yeni bir uygulama başlatarak çözüme giden yolda çok önemli bir adım attı. 27316 sayıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliği dikkatlice okuyun lütfen.
"Madde 1-a) Özürlü bireyin sağlık kurulu raporuyla her özür grubu için asgari yüzde 20 özürlü olduğunun tespit edilmiş ve özel eğitim değerlendirme kurullarınca da eğitsel değerlendirme ve tanılamaları yapılarak düzenlenen raporda destek eğitimi almasının önerilmiş olması"...
Yani bu hükme göre artık hastaneden yüzde 20 özürlü raporu alan veliler çocuklarını devletin himayesinde ve eğitim yardımı alarak okutabilecek. Böylece aileler çocuklarının iyi eğitim alabilmesi için kapı kapı okul aramaktan da kurtulacak.
Yönetmelik hakkında görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar, düzenlemeyi başarılı bulsa da eksikleri olduğunun da altını çiziyor. "Özellikle zihinsel engelliler için çok önemli olan psikologların düzenlemede devredışı bırakılması ciddi bir açmaz. Ayrıca eğitim kategorileri 4 gruba ayrılmış. Örneğin zekâ düzeyi çok düşük çocuklara da matematik ve Türkçe dersi verme zorunluluğu getirilmesi yanlış" diyor.
Dileğimiz, Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanan ve bizim "Hiperaktif açılım" adını verdiğimiz yönetmelikle, engellilerimize iyi bir eğitim verilir ve biz de bir Stephen Hawking çıkartırız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA