Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Maliye'den 'sol'a özgürlük

Müjde! "Birçok iyi adam"ın iyi niyetli ve gayretli çalışması yüzleri güldürmeye başladı. Sonunda Gelir İdaresi Başkanlığı yeni bir uygulamayla sol ayağa özgürlük tanıdı.
Artık 'H' sınıfı sürücü belgesi olan özürlüler ÖTV'den muaf otomatik vitesli araç da alabilecek. Bu uygulama en çok sol ayağı sakat olanları sevindirecek. Çünkü sol ayağından sakat olan, özürlü aracı almak istediğinde türlü engelleri aşmak zorundaydı. Geç de olsa yanlıştan dönülerek çekilen sıkıntıya son verildi. Fazla yorum yapmadan yeni uygulamayı aynen yazayım da kimsenin kafası karışıp mağdur olmasın.
Tarih: 30.04.2010
Sayısı: ÖTV-2/ 2010-3
ÖTV Kanunu madde: 7/2, 15/2-a.
3. a) Sakatlık derecesi % 90'ın üzerinde olanlar için başka bir şart aranmaksızın, altında olanlar için ise "H" sınıfı sürücü belgesini haiz olunması ve araçta sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartıyla istisna uygulanacaktır. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanlarda, bu şartları haiz olmak koşuluyla sakatlık derecesinin önemi bulunmamaktadır.

ÖTV'siz otomatik araç

c) Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.
Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.

Doğal afet kapsam dışı

g) Kanunun 7'nci maddesinin 2 numaralı bendi kapsamında düzenlenen istisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan araçları, 5766 sayılı Kanun'un 19/c maddesinin yürürlüğe girdiği 1/7/2008 tarihinden önce veya sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu hurdaya çıkaran malul ve engelliler, istisnadan yararlanılan aracın ilk iktisabından itibaren 5 yıl geçmemiş olsa dahi, 1/7/2008 tarihinden itibaren yeni bir aracı iktisap etmeleri halinde ÖTV istisnasından yararlanabileceklerdir.
Okudunuz. Yıllardır sağ ayağından sakat olan farklı, sol ayağından sakat olan farklı uygulamayla karşılaşıp özürlü aracı almada büyük sıkıntı yaşıyordu. Gelir idaresi Başkanlığı yayımladığı sirküler uyarınca bu ayıba son verdi. Sakatlar Haftası yaklaşırken engellileri sevindiren bu güzel uygulamadan dolayı emeği geçenlere teşekkürler…
Meclis'te engellilerin yüzünü güldürmek için var gücüyle çalışan AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'ya ayrıca teşekkürler.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA