Yazıyı Dinle
Bu haberin ses dosyası henüz hazır değil.
- İletişim
- SMS: AD yaz boşluk bırak mesajını yaz 4122'ye gönder. (1,60TL) MH:02165317373
Yarın gece neler olacak?
Yani 44. kez verilecek olan SİYADSinema Yazarları Derneği'nin ödül gecesinde neler olacak demek istiyorum. Şu satırları yazdığımda kazananları ben de bilmiyorum. Ama gece üzerine önceden kimi bilgiler vermenin ilginç olacağını düşündüm.
Öncelikle onur ödüllerimiz... Her yıl Yeşilçam tarihini özenle tarayarak, emeğini gereğince değerlendiremediğimiz sanatçıları bulmaya çalışıyoruz. Çok yakında zaten Yeşilçam dönemi bitecek, sıra daha sonrasına gelecek.
Bu yıl için oyuncu
Perihan Savaş, yönetmen
Erden Kıral ve yazar
Osman Şahin var. Tiyatrodan gelip 1971 yılında sinemaya adım atan Savaş, dönem gereği çok hızlı çalışmaya başladı (1972'de 12, 73'de dokuz film!). Ama kısa zamanda sanatını geliştirdi ve 1974 yılının unutulmaz filmi,
Süreyya Duru imzalı
Bedrana ile Altın Portakal aldı. Nasıl hatırlamam, jüride ben de vardım!... Ardından
Esir Hayat, Kader Yolcuları, Kaşık Düşmanı, Kırlangıç Fırtınası, İpekçe, Sis, Karılar Koğuşu, Köpekler Adası, Eve Dönüş gibi filmler geldi. Şu günlerde de sahneye çıkıyor!. Onu yarın akşam yürekten alkışlayacağız.
Erden Kıral'ı ben sinema yazarı olarak tanıdım: Dergi açısından çok verimli olan 70 başlarında,
Genç Sinema dergisindeki ateşli yazıları ve keskin solculuğu ile. 70'lerin sonlarında
Kanal'la yönetmenliğe geçti. Ve art arda
Bereketli Topraklar Üzerinde, Hakkari'de Bir Mevsim, Ayna, Av Zamanı, Mavi Sürgün, Yolda, Vicdan gibi önemli filmler yaptı. O polemik ustasının bir görüntü ustasına dönüşmesini adım adım, büyük bir keyifle izledik.
Osman Şahin ise hapislik ve sürgün yıllarından sonra, yazarlığı seçti. Ve
Kırmızı Yel öykü kitabıyla aldığı Yunus Nadi ödülünden sonra, hep ödüllerin adamı oldu. Toros'lardan bize taşıdığı onca hikaye ve onca kahraman artık ölümsüzdür.
Kızgın Toprak'tan
Fıratın Cinleri'ne,
Adak'tan
Tomruk'a,
Derman'dan
Firar'a,
Kibar Feyzo'dan
Gülüşan'a onun esin verdiği veya bizzat kaleme aldığı senaryolar da çok değerlidir. Dostum Şahin'i şimdiden kutluyorum.
Bu sanatçılara ödüllerini vermek için
Türkan Şoray,
Nurgül Yeşilçay,
Aytaç Arman gibi ünlü oyuncular sahneye gelecek. Yılın en iyilerinin ödülleri, yine alanlarında tanınmış kişilerce verilecek.
Ezgi Mola ve
Sarp Apak'ın sunacağı gecede, değerli müzikçi
Sarp Maden eşliğinde sahne alacak olan sevgili
Şevval Sam ise, geceye bir mini-konserle müzikal bir lezzet katacak. Her zaman olduğu gibi, mütevazi, ama sıcak ve düzeyli bir gece yaşanmasına gayret edeceğiz.
Bu arada, Cemal Reşit Rey salonunu cömertlikle bize açan büyükşehir belediyesine ve başkan
Kadir Topbaş'a olduğu kadar, gecenin maddi yükleri konusunda ciddi destek aldığımız Şişli belediye başkanı
Mustafa Sarıgül'e de içtenlikle teşekkür ediyoruz.
Son bir not daha... Geçen hafta yazdığım gibi, Yeşilçam ödülleri ve bunları bizzat sektörün vermesi konusunda en önemli adım atıldı. Bir Yeşilçam Film Akademisi'nin temelleri atıldı ve ilk ödülleri için, 250 ünlü isimden oluşan bir Seçiciler Kurulu listesi açıklandı. Yapılması gereken ilk şey buydu. Yani, ödülleri bir belediyenin veya üretici sektör-dışı bir kurumun vesayetinden çıkarıp, bizzat sektöre maletmek... Bu yolda ilerlenirse, bu ödüllerin bizim Akademi Ödülleri'ne dönüşmesi sağlanabilir. Oscar adının bir yerlisiyse nasıl olsa bulunur!..
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın