Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Sigarayı bırakanların sıkıntısı kilo

"Sigarayı bırakmak isteyenlerin aklına bazen kilo alacakları takılıyor. Bu ne kadar doğru?" K.H./Bolu
Sigarayı bırakmak isteyenlerden sıklıkla kiloya dair sorular geliyor. Bazen sigarayı bırakırken kiloyla uğraşmanın zor olduğunu ve boşuna enerji harcanmaması gerektiğini duyarsınız. Bazı kişiler için bu gerçekten de doğrudur. Önce sigara bırakılır daha sonra alınan fazla kilolar geri verilebilir. Çoğunlukla da sigarayı bıraktıktan sonraki birkaç ay içinde iki-beş kilo alınır. Buna karşılık sigaranın yarattığı bedensel tahribatla karşılaştırıldığı vakit bıraktıktan sonra alınan birkaç kilonun doğuracağı risk akla bile getirilmeyecek kadar küçüktür. Sigara içen bir kişi sigarayı bıraktıktan sonra ancak 40 kilo alır ise kalp üzerine, sigara içtiği zamanki kadar yük biner. Bu hesabın içine sigara içmenin getireceği kanser riski de katılmamıştır. Şöyle söylemek daha doğru olur; kişi sonradan aldıklarını vereceğine inanıyorsa ve eklenen birkaç kilo sorun yaratmıyorsa çok üzerinde durulmayabilir.

ATIŞTIRMALAR KİLO ALDIRABİLİR
"Sigarayı bırakmak istiyorum. Kilo almamak için nelere dikkat etmeliyim?" K.O./Adana
Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almanın çeşitli sebepleri vardır. Sigara içmek insanların metabolik aktivitelerini artırır. Her içilen sigara ile kalp hızı, kan basıncı ve solunum sayısı sanki merdiven tırmanılmış gibi artar. Sigarayı bırakmak ile insan daha az kalori harcayacağından bu faaliyetin yakacağı enerji fazla kilo olarak biriktirilmiş olur. Yemekler arasında atıştırmak ya da yenilen porsiyonların büyümesi ile gün içinde kolaylıkla her zamankinden birkaç100 kalori fazla alınabilir. Günde sadece 100 kilo kalori fazla yemek, ayda yaklaşık yarım kilo alınmasına sebep olur.

YARIMŞAR SAATLİK EGZERSİZ ŞART
"Sizce sigara sonrası kilo kontrolünde spor yapmanın yeri nedir?" L.H./Manisa

Sigarayı bıraktıktan sonra ne yediğine dikkat etmenin yanında spor da kilo artışını kontrol etmek için önemli bir araçtır. En az birer gün arayla yapılacak yarımşar saatlik fiziksel egzersiz, sigarayı bırakmanın yaratacağı metabolik düzensizliği giderecektir. Sporun süresi ve sıklığı çoğaldıkça elde edilen fayda da artacaktır. Fakat gerçekçi olmak gerekirse, yenilen miktar kontrol edilmeden sadece spor ile kilo alışı engellenemez. Biraz plan ve dikkat ile sigarayı bırakırken kilo almanın önüne geçilebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA