Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Egemen Bağış mı?

EXPO 2020 konusunda İzmir'deki hareketlilik gerçekten çok sevindirici. EXPO 2020'de artık şekillenmesi beklenen, yönlendirme, yürütme ve danışma kurullarının belirlenmesi, ayrıca genel sekreter olarak görevlendirilecek ismin açıklanması.
Önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantısı, bu süreci daha da netleştirmiş olacak.
İzmir Milletvekili kimlikleriyle Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım kente fiziki hizmet sunmaya ağırlık verirken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, bulunduğu alanlarda yoğun çaba içinde. Günay'ın EXPO sürecinin 'koordinatör bakanı' olarak öne çıkması, kentin beklentileri arasındaydı. Ama son olarak Bakan Ertuğrul Günay'ın, konuya gönülden destek vereceğine, ama yoğun gündeminde, kendisi dışında bir ismin böyle bir göreve getirilmesinin daha verimli olacağına dikkat çekmesi, gündemi değiştirdi.

***
Çünkü Ertuğrul Günay, Paris'te hazırlattığı Kültür Bakanlığı'na ait özel EXPO ofisinde, kültürel tüm alanlarda, ayrıca özel turizm kanallarında EXPO 2020 için, çok aktif bir isim olacağının işaretini verirken; 'koordinatör bakanlık' konusunda ise bakanlığının yoğunluğu nedeniyle, geri planda kalmayı düşündüğünü, nazikçe ve net ifade etmiş oldu. Bu gelişme Ertuğrul Günay'ın 'koordinatör bakanlık' görevinden uzak duracağını gösteriyor. Günay'ın etkisi, elbette çok aktif sürecek. Ama Ankara üzerinden ulaşan, güvenilir kulis bilgilerine göre, Başbakan Erdoğan'ın EXPO 2020 'Koordinatör Bakanlığı' için düşündüğü ismin Egemen Bağış olduğu belirtiliyor. Bağış'ın ismi kesinleşmese de, bu nedenle AK Parti kulislerinde de ağırlık kazanmaya başlamış durumda. Egemen Bağış'ın konumuyla ilgili yorum yapanlar; Egemen Bağış'ın Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci konumunun, dış ilişkilerde etkin bir kimliğe sahip görüntüsünün, büyük avantaj olduğunu, Başbakan Erdoğan'ın bu özellikleri nedeniyle, EXPO 2020 sürecinde kendisini etkin kılacağını düşünüyorlar.
***
Aslında bu kulisin her anlamda analizi yapıldığında; Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın desteğinde, Egemen Bağış'ın üstlendiği görevlere ek olarak, EXPO 2020'yi sürükleyecek bir rol alması, konumu itibariyle gayet uygun görünüyor. Bir başka açıdan bakıldığında da, İzmir kenti geleceğiyle ilgili hayati bir konuda, üçüncü bir bakanlık kazanmış oluyor. Yani tüm kurguyu birbirine bağladığınızda, Egemen Bağış'ın üstlendiği çizgi, çok etkin lobi yeteneği, dünya ülkeleri ile geçmişte ve şu anda kurduğu ilişkiler, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Baş Müzakereci olarak AB ülkeleri ile kurduğu aktif iletişim, EXPO 2020 süreci için biçilmiş bir kaftan gibi görülüyor. Egemen Bağış'ın uluslararası ilişkilerde ve diplomaside, AK Parti'nin kilit isimlerinden biri olması, partisinin uluslararası temaslarında ve teşkilatlarında, dış politika konularında dönem dönem Başbakan Erdoğan'ın isteğiyle, yönlendirme, eğitim işlevi üstlenmesi, küresel gelişmeleri iyi takip etmesi, bu tür görevde, İzmir için ciddi avantaj oluşturabilir.
Bu konuya bir başka boyutuyla, yarın yine yazmayı sürdüreceğiz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA