Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

EXPO sürecinde hızlı gelişmeler

EXPO süreci, kent açısından çok sevindirici şekilde hızlandı. Özellikle dün Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında, EXPO 2020 adaylık sürecini şekillendirecek, etkileyecek ve sürükleyecek karar organlarıyla ilgili, kanun hükmünde kararnamenin imzaya açılması, önemli bir gelişme.
Yine bir başka önemli gelişme de, İzmir'den daha önce açıklanan değerli kurumların yanı sıra, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, İzmir Ticaret Borsası gibi kurumların da, icracı platformlarda olması, temsil edilmesi. Bu gelişme de, kentin ortak aklının güçlenmesi anlamında, katılımcı ruhun gelişmesi için, önem taşıyor.
Bu durumda, İzmir'in tüm önemli kurumları, süreçte etkin rol oynamış olacak.
EXPO 2020'nin, arzu edilen gönüllülük çıtası daha da yükselecek.

ÜÇ AYRI KURUL
Dün kulis bilgisi olarak köşe yazımızda aktardığımız konu ise yine gündemde.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay' ın, kendisini EXPO'nun bir numaralı destekçisi olarak görüp, 'koordinatör bakanlık' konusunda, daha geri planda durmaya özen göstermesi, Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış'ın bu alanda ismini öne çıkarmıştı.
Dün detaylıca analiz ettiğimiz bu konu, önümüzdeki günlerde daha net bir tablo ile ortaya çıkacak. Güvenilir kulislerde, ismi hala ağırlıklı şekilde öne çıkan Egemen Bağış'ın, 'koordinatör bakan' olup olmayacağını, kısa süre sonra açıkça öğrenmiş olacağız.
İmzaya açılan kanun hükmünde kararnamede ise üç ayrı kurulun olacağı vurgulanıyor.
Bunlar, yürütme, yönlendirme ve icra kurulları.

MİLANO MODELİ

Kulislerde gündemde olan bir başka tartışma konusu ise Milano Modeli.
Milano, 2015 EXPO sürecinde, tüm bu denetim mekanizmalarının, kenti temsil edenlerin bulunduğu platformların yanı sıra, tamamen profesyonel faaliyetlerin yürütüldüğü, başında da evrensel profesyonel bir ismin bulunduğu bir şirket modeli geliştirmişti. Bu şirket halen faaliyetini sürdürüyor. EXPO'nun Hükümet Özel Komiseri konumundaki isim ise EXPO'nun kazanılması konusunda gerçekten de büyük etkisi bulunan, Milano'nun bir önceki kadın belediye başkanı Letizia Moratti.
"Gezegeni Beslemek, Yaşam İçin Enerji" teması ile Mayıs-Ekim 2015 EXPO'sunu gerçekleştirecek Milano'nun, aday olmadan önceki tecrübeleri ile adaylığı kazandıktan sonraki tecrübeleri, elbette İzmir için incelenmeye değer. İzmir, bunları da konuşmaya, bakış açısını daha genişletmeye başladı. EXPO konusundaki son dönemde gerçekleşen hareketlilik, yapılan işlerin zamanlaması, İzmir için olumlu açılımla sürüyor.
Bu açılımın etkisinin artması, aktifleşmesi, hızlanması, İzmir'in beklentisidir.
Biz de Egeli Sabah ekibi olarak, EXPO sürecini çok yakından takip etmek, konunun yükseldiği zemine, haberleriyle katkı veren yerde durmak amacındayız.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA