Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

SBS'de yabancı dil testi iptal edilmeli

Geçtiğimiz hafta sonu SBS maratonu başladı. 8'inci ve 7'nci sınıftaki 2 milyon öğrenci yabancı dil sınavında İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca sorularıyla karşılaştılar. Soruları bilgilerinin yettiği kadar yanıtladılar. Ne zaman ki internette sorular ve yanıtları yayımlandı, şoka girdiler. Çünkü bundan önceki yıllarda SBS'lerde farklı yabancı dil testlerinin cevap anahtarı ise ortaktı. Yani İngilizce testinde de Almanca testinde de Fransızca testinde ve İtalyanca testinde de aynı sıradaki sorunun, örneğin 9'uncu sorunun cevapları hep aynıydı. Bu yıl ise yabancı dil testlerinde cevap anahtarları da farklılaştırılmıştı. Tabii bu hayati kural, başvuru kılavuzunda yayınlanmamıştı. Hatta SBS'ler öncesi medya yoluyla kamuoyuna bile duyurulmadı.
Bundan sonra mağduriyetler başladı. İki yabancı dil okutulan okullarda; Fransızca'da bir soruyu doğru yanıtlayamayan öğrenci, İngilizce'deki aynı soruyu yanıtlıyorken, bu yıl doğru cevap seçeneği değiştirildiği için, bu yolu seçen öğrenciler yanlış yapmış oldular. Bu durum geçmiş yıllarda tüm dil testlerinde doğru yanıt, aynı seçenek olduğu için sorun yaratmıyordu. Ancak bu yıl seçeneklerin farklılaştırılması 2 yabancı dil eğitimi alan özel okul öğrencileri için olumsuz bir durum oluşturdu.
Öğrenci 2 yabancı dil eğitimi zorunlu olan okullarda öğrenim görüyorsa, velisinin okul müdürlüğüne verdiği dilekçede talep ettiği dile ait testleri çözecekti. Okul müdürlüğü de velinin bu isteğini e-okul sistemine işleyecekti. Bu kural kılavuzda yer almasına rağmen, bazı öğrenciler SBS'lerde başka bir dile ait test sorularını işaretlediklerinden dolayı mağdur duruma düştüler.
MEB, öğrenciler mağdur olmasın diye hemen tedbirini aldı. Farklı bir yabancı dile ait cevapları işaretleyen öğrencilerin velileri, MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne ait (0312) 223 87 36, (0312) 223 22 26 veya (0312) 499 42 04 numaralı fakslara durumlarını bildirir dilekçelerini 11 Haziran'a kadar iletmeleri halinde değerlendirme işlemi, bir defaya mahsus olmak üzere, dilekçede belirtilen yabancı dile göre yapılacak.

Cevap anahtarı faciası

Peki farklı testlerden karışık yanıtlama yapan öğrencilerin durumu ne olacak. Her ne kadar görüştüğüm MEB yetkillileri, bu durumda da olanlar bize dilekçe göndersinler, onlara da yardımcı olacağız diyorlar. Niyet iyi de, yapılması düşünülen işlem çok karışık ve zor. Bence olmaz. MEB'in değerli yöneticileri, siz cevap anahtarı farklılığını kılvuza yazarak öğrencileri ve velileri uyarmadınız, ayrıca bunu medya yoluyla kamuoyuna duyurmadınız, kısacası yanlış yaptınız. Bu durumda olan velilerin hukuk yoluyla çocuklarının hakkını aramaları gündeme gelebilecek. Bence, 8'inci ve 7'nci sınıfların SBS'leri değerlendirilirken, yabancı dil testi iptal edilmeli. İyi ama o zaman da yabancı dil testini iyi yanıtlayan çocuklarımızın durumu ne olacak? İşte iki ucu pislikli bir değnek. 7'nci sınıfların A kitapcığında yabancı dil testlerinin başında; "Bu gruptaki sorular yabancı dillere aittir. Okuduğunuz yabancı dile ait soruları cevaplandırınız" açıklaması var. B kitapçığında ise böyle bir açıklama yok. Bu nasıl editörlüktür? Ayrıca 8'inci sınıf Almanca testinin 7'nci sorusunda A ve D seçenekleri doğru. Ya bu 2 yanıtı da doğru kabul edin ya da soruyu iptal edin. Kamuoyu bu kargaşanın sonucunu merakla bekliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA