Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Soğuk havalar inme riski taşır

İki aile yakınımız da kış aylarında inme geçirdi. İnme geçirmenin soğuk havalarla bir alakası var mıdır? Bunu önlemek için neler yapılabilir? A.B./Mersin
Amerika'da 135 bin kişi üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre; soğuk havalar inme riskini artırıyor. Özellikle ani ısı düşmeleri inme riskini daha çok artırıyor.

HİS KAYBI TEHLİKELİ
Bu nedenle inme belirtilerine karşı dikkatli olmalısınız. Kollar, bacaklar veya yüzde; özellikle tek taraflı ortaya çıkan his kaybı ya da güçsüzlük inme belirtisidir. Ayrıca her iki gözde meydana gelen ani bulanıklık da tipik inme göstergesidir. Yürüme zorluğu, baş dönmesi, denge kaybı, ani kafa karışıklığı veya konuşma güçlüğü ile sebepsiz ve ani oluşan baş ağrıları karşısında da dikkatli olmak gerekir. Çünkü bunlar, inme konusunda alarm belirtileridir. Yüksek tansiyon, obezite, yüksek kolesterol gibi şikayetleriniz varsa; yukarıda saydığım belirtiler ortaya çıkınca vakit kaybetmeden hekime başvurun.

HAREKETSİZLİK YATALAK YAPAR
72 yaşındaki annem kış aylarında eve kapanıyor. Bu zararlı değil mi? Z.H./Rize
Günün büyük bölümünü oturarak geçirenlerde kalp yetmezliği ve erken ölüm riskinin arttığı biliniyor. 60 yaş üzerinde 2 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; aşırı hareketsizlik, yatalak olma riskini de artırıyor. Hareketsiz olunan her saat, yatalak olma riskini yüzde 50 artırıyor. Bu nedenle düzenli egzersiz yapmayı çok ciddiye alın. Havalar soğuduğu için hareket miktarınız kısıtlandıysa, en azından evde yapabileceğiniz egzersizleri yapın. Bir pedometre edinip günlük adım sayınızı minimum 10 bin olacak şekilde kendinizi ayarlayın.

TİROİT EKSİKLİĞİ TEHLİKELİ
Yeni doğan bebeğimde tiroit eksikliği var. Bu durumda ne yapmalıyım? M.S./Ağrı
Yeni doğanlarda rutin olarak tiroit hormonu taraması yapılıyor. Tiroit hormonunun yetersiz üretildiği durumlarda, tiroit seviyelerine göre hormon tedavisi gerekebiliyor. Hekiminizin önerisine kulak verin. Eğer düzenli takip önerdiyse mutlaka gerekli kan tetkiklerini yaptırın. Erken dönemde fark edilen bir tiroit problemi; kolayca tedavi edilirken, geç kalındığında zeka geriliğine neden olabilir. Ayrıca bebeğinizde uzun süren sarılık, kabızlık, hareket azlığı, ses kalınlığı, emme güçlüğü varsa hekiminize danışın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA