Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

CHP'de kafalar karışık

Kemal Kılıçdaroğlu, aday olarak çıkacak mı? CHP milletvekili Mustafa Özyürek, NTV'de, "Deniz Baykal'ın aklındaki aday Kılıçdaroğlu" dedikten sonra, kuşkusunu dile getirdi: "Ama partinin tümünü temsil edebilir mi, bunu test etmek gerekiyor" dedi.
Ama hemen bu açıklamanın arkasından, Deniz Baykal ve Mustafa Özyürek gene konuştu. Baykal, Kılıçdaroğlu'nun adını telâffuz etmediğini söyledi. Özyürek ise, "Sadece adaylardan biri demiştim" şeklinde bir ilâve yaptı.
CHP içinde bir kadro, Baykal'a kapıyı açık tutmaya çalışıyor. Hatta Kurultay delegelerinin, oybirliğiyle, Baykal'ı -sözde kendi rızası haricinde- genel başkan seçmeleri bile söz konusu olabilirmiş.
Baykal, bu Kurultay'da, hemen, "Taban beni istedi" diye geri dönerse, müthiş bir güven bunalımı doğar. Nitekim, CHP'yi destekleyen kalemler ya da medya, açıkça, Baykal'ın gitmesini istiyor. Meselâ, Haber Türk'ten Bekir Coşkun: "...Baykal'ın gidişi daha yeterince konuşulmadan, gelişi konuşulmaya başlandığına göre... O zaman niye gitti?.. Kimisine göre 81 il başkanının imzasıyla yeniden genel başkan adayı gösterilecek... Kimisine göre kurultayda acı çeken iki bin delege onu alıp getirmek için evinin önüne gidecek... Siyasi komediler tarihinde en enteresan sayfa olabilir... Türkiye can çekişirken, yeni bir lider, yeni kadrolar, yeni bir enerji ve şantajı, komployu güce çevirip iktidara yürümek yerine... Baykal'ı daha pijamasını giymeden geri getirmeye kalkmak... Böylece toplumdaki gözyaşlarının yerini dil çıkartmalar alırken... Ben asıl Baykal'ın hüzün içinde eve gidip de on gün sonra dönüşünü insanlara nasıl anlatacağını merak ederim... Nasıl?" (12 Mayıs 2010)

***

Baykal'ın yakınları, "taban istiyor" diye konuşmuyorlar. "Millet istiyor; halk istiyor" söylemini benimsediler. Bana göre tam aksi bir durum mevcut.
Bir fikir verebilir diye, Medya Faresi'nin anket sonuçlarını yayınlıyorum: "Kim aday olsun?" Kılıçdaroğlu % 52, Baykal % 13.3, Sarıgül % 11.2, Gürsel Tekin % 10.6, Zülfü Livaneli % 7.3, Önder Sav % 3, Mehmet Sevigen % 0.6.
Görünen köy kılavuz istemez. Parmaklar Kılıçdaroğlu'nu işaret ediyor. Ama bu operasyon başarıyla yönetilecek mi, yoksa yüze göze mi bulaştırılacak, orasını bilemem. Konumuz siyaset olduğuna göre, daima oyun içinde oyun beklenmelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA