Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Sırat köprüsünün üzerinde

Türkiye zor günlerden geçiyor. Bir yandan seçimin getirdiği gerginlik, kasetler, sürüp giden şiddet... Bir yandan da Ergenekon ve Balyoz davaları... Balyoz'un yarattığı tesir, Ergenekon'u geçti. Deniz Kurdu ve Efes tatbikatının Balyoz'dan ifadeye çağrılan bazı muvazzaf subaylar sebebiyle iptal edildiğini duyunca, "Bir bu eksikti" dedim. Şimdilik, dışarıya sadece iddialar sızdı. Gerçek mi, yoksa söylentiden mi ibaret, anlamak mümkün değil.
Türk ordusunun darbeci bir geleneği var. Ülke artık vites değiştiriyor. Ama, 7-8 sene önce, şartlar dolayısıyla yargılanamayanları, bugün hâkim önüne çıkarmak kolay mı? O kişiler, çok üst rütbelere terfi etmiş. Balyoz'un tarihi 2003. Aradan 8 yıl geçmiş; o dönemde duyumlar var, fakat üzerine gidilememiş. Şimdi işin peşine düşünce kıyamet kopuyor. Eğer gerçekten askeri tatbikat, subaylar ifadeye çağrıldığı için iptal edildiyse, çok can sıkıcı bir gelişmeyle karşı karşıyayız demektir. En başta, Yargı'nın işine müdahale... Bunun yanı sıra, elindeki silâhlı gücü direniş için kullanma gibi bir durum söz konusu. Fakat Genelkurmay Başkanı'nın da, alttan gelen bir dalgayla karşı karşıya kaldığı söylenebilir. Eskişehir'de emekli Albay Hakan Büyük'ün evinde ele geçirilen belgeler sebebiyle, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da ifadeye çağrılacaklar arasında olduğu belirtiliyor. Üstelik Balanlı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na aday. Yargı, görevinin icabını yerine getiriyor. Öte yandan, uzun yıllar darbe geleneğinden gelen bir silâhlı kuvvetin bunu içine sindirmesi kolay değil. Üstelik 8 yıl sonra, bugün, muhtemelen benzer faaliyetleri sürdürmeyen kişilerin hesaba çekilmesi, onlar açısından kabullenmesi zor bir gelişme. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in, özellikle seçim öncesi düşük profilli kalmaya özen gösterdiğini ve tepkiyi Deniz Kurdu ile Efes tatbikatının iptalinin arkasına gizlemeye çalıştığını görüyoruz.
Askeri vesayet elbette kırıldı. Ama henüz, bu zihniyet tamamen ortadan kalkmadı. Türkiye, bir anayasa değişikliğini gerçekleştirdiği, Ergenekon ve Balyoz davalarını sonuçlandırdığı zaman rahat bir nefes alacaktır. Şu anda, tam sırat köprüsünün üzerindeyiz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA