Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Mısır darbesi ve İsrail

Başbakan Tayyip Erdoğan, Mısır'da ordunun Mursi'ye karşı yaptığı darbenin arkasında İsrail'in olduğunu söyledi. Bu iddiasını, tanınmış Fransız düşünür Levy'nin bir panelde sarf ettiği görüşlerine dayandırdı. Erdoğan, İl Başkanları toplantısında, İsrail'i hedef alan şu konuşmayı yaptı: "Mısır'da ne diyorlar: 'Demokrasi sandık değildir' Arkasında neresi var? İsrail... Elimizde belgesi bulunuyor. 2011 seçimleri öncesinde Fransa'daki bir açık oturumda, Adalet Bakanı'yla, Fransa'dan bir entelektüel, o da Yahudi, aynen şu ifadeyi kullanıyorlar: 'Mısır'da Müslüman Kardeşler seçim kazansa da, onlar kazanmayacaktır. Çünkü demokrasi sandık değildir' Aynı uygulama o."
İnternette Bernard Levy'nin o konuşmasını buldum.
Moderatör soruyor:
- Ahlâki ve reel politika arasında seçimi nasıl yaparız? Diyelim ki eylül ayındayız Mısır'da seçimler var. Müslüman Kardeşlerin Mısır'da çoğunluğu ele geçirdiğini var sayalım. Sizin pozisyonunuz ne olur? Cezayir'deki gibi Mısır ordusunun Müslüman Kardeşlerin iktidarını engellemesini mi desteklersiniz? Yoksa Gazze'de Hamas'a olduğu gibi demokrasinin kuralları gereği Müslüman Kardeşlerin kazanmasına izin verilmeli mi?
- 1992'de Cezayir'de seçim sürecinin sekteye uğramasına olumlu baktım. GIA (Silahlı İslâm Grubu) ve İslâmi Selâmet Cephesi'nin iktidara gelmesi demokrasiye aykırıydı. Gazze'de de olanlar için aynı hisleri taşıyordum. Bana göre o da demokratik bir darbeydi ama darbeydi. Hitler'in 1933'te iktidara gelişi de bir darbedir. Mısır'da da Müslüman Kardeşler iktidara gelirse, bırakalım seçim süreci işlesin diyemem. Montesquieu'den sonra, Obama'nın dediği gibi, demokrasi sadece seçim değildir; demokrasi değerlerdir. İkisinin de olması gerekir.
- Eğer doğru anladıysam Müslüman Kardeşler meşru seçimleri kazanırsa, onların iktidara gelmelerini önlemek için orduyu teşvik edeceğinizi mi söylüyorsunuz?
- Evet onların iktidara gelmemesi için orduyu teşvik edeceğim.

***

Bu konuşma, 2 Haziran 2011'de İsrail'deki Tel Aviv Üniversitesi'nde düzenlenen bir panelde geçiyor. Aynı toplantıda, bugünkü İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni de var. Bir Fransız Yahudisi olan Bernard Levy'nin görüşleri, gerçekten kınamayı hak ediyor. Ama buradan yola çıkarak, Mısır'daki darbenin arka planında İsrail'in bulunduğunu nasıl söyleyebiliriz? Böyle bir iddiayı ortaya atmak için, daha somut delillere ihtiyaç var. YouTube'da bütün içeriği yayınlanan Tel Aviv Üniversitesi'ndeki panel, herhalde İsrail ile Mısır arasındaki darbe ilişkisinin vesikası sayılmaz. Unutmayalım ki sadece İsrail değil, Ortadoğu'da ve Batı'da pek çok ülke darbecilerden yana. Ya suskun kalıyor... Ya yarım ağız kınıyorlar. Darbenin, bütün bu ülkelerin suskunluğu, hatta kapalı kapılar ardında teşvik edici söylemleri sayesinde gerçekleştiğini söylemek daha doğru olur.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA