Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Türk Hava Kurumu ve kurban derisi

28 Şubat kararlarında yer almıştı: "Kurban derilerinin, mali kaynak sağlamayı amaçlayan ve denetimden uzak rejim aleyhtarı örgüt ve kuruluşlar tarafından toplanmasına mani olunmalı."
Sonra 1999'da bir yönetmelik çıkarıldı ve kurban derilerinin sadece Türk Hava Kurumu tarafından toplanacağı belirtildi. Oysa Yardım Toplama Kanunu'nun 21, 22, 23 ve 29'uncu maddeleri, 1986'da yürürlükten kaldırılmış ve Türk Hava Kurumu'nun imtiyazı sona ermişti.
Anayasa'da "Temel hak ve hürriyetler, özüne dokunulmaksızın ancak kanunla sınırlanır", "Herkes mülkiyet hakkına sahiptir. Bu hak kamu yararı amacıyla kanunla sınırlandırılabilir", "İdare, kişi hürriyetinin kısıtlanması sonucunu doğuran bir müeyyide uygulayamaz" diyordu ama 1999'da, 28 Şubat'ta alınan kararlar istikametinde bir yönetmelik çıkarılmış ve kurban derisi toplama imtiyazı, yasal bir düzenleme yapılmadan Türk Hava Kurumu'na verilmişti. Oysa Yardım Toplama Kanunu "Gerçek kişiler, dernekler, kurumlar vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergiler yardım toplayabilir" hükmünü ihtiva ediyordu. Kurban derisinin Türk Hava Kurumu'na verilmesi mecburiyeti, hem anayasaya, hem de Yardım Toplama Kanunu'na aykırıydı. Kanuna dayanmayan bir yönetmelikle, mülkiyet hakkı zedelendi.
Demokrasi paketinde Türk Hava Kurumu'nun bu imtiyazının kaldırılması öngörülüyor. Hiç çatlak ses çıkmaması, "Meğer bu iş ne kadar kolaymış" diye düşündürüyor. Yıllarca sözde laiklik adına THK'nın imtiyazının sürmesi için büyük mücadele verildi. Şimdi Türkiye ayıbından kurtuluyor. Nerede kurban derisinin sadece Türk Hava Kurumu tarafından toplanması gerektiğini savunanlar? Bari bir özeleştiri yapsınlar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA