Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Borusan'ın patronunun odasında dolaşmak ister misiniz?

Eminim birçoğunuz bir holding başkanının ya da CEO'sunun nasıl bir odada çalıştığını merak ediyorsunuzdur. Şimdi böyle bir fırsatla karşı karşıyasınız, tek yapmanız gereken 10 liralık bir müze bileti almak desem şaşırmaz mısınız?
Doğrusu ben şaşırdım. Evet, bir gün Borusan Holding'in tarihi, mimarisi ve içindeki birbirinden ilginç sanat eserleriyle göz kamaştıran holding binası Perili Köşk müze olur diye bekliyordum. Ama o gün Başkan Ahmet Kocabıyık, CEO Agah Uğur ve çalışanlar başka bir binaya taşınır diye düşünmüştüm. Oysa hiç de düşündüğüm gibi olmadı. Kocabıyık büyük bir hayalini gerçekleştirdi, her birini tek tek dünyanın dört bir yanındaki sanat fuarlarını, galerileri dolaşarak topladığı koleksiyonunu müzeye dönüştürdüğü binasında sanatseverle paylaşma kararı verdi ama binadan da çıkmadı. Yani siz Perili Köşk'ün koleksiyonunu ya da herhangi bir sergisini dolaşmak isterseniz, binanın katları arasında dolaşıp bir anda kendinizi Kocabıyık'ın odasında buluvereceksiniz.
Kocabıyık'ın kullandığı bilgisayarın, oturduğu koltuğun yanından geçip kütüphanesinin bir rafına yerleştirilen bir videoya hayran hayran bakacak, tavana asılı sanat eserinin hikâyesini öğreneceksiniz.
Önceki akşam Ahmet Kocabıyık, Agah Uğur ve Borusan'ın tüm kültür ve sanat işlerini yöneten Kocabıyık'ın kız kardeşi Zeynep Hamedi ile Perili Köşk'te bir araya geldik. Önce 'Yedi Yeni İş' adını taşıyan yeni sergiyi dolaştık. Katlar arasında turlarken, Kocabıyık'ın odasına yöneldik. Bana kişisel eşyalarının da bulunduğu odayı müzenin bir parçası olarak görmek garip geldi ama baktım Kocabıyık hiç öyle düşünmüyor. Sanatseveri odasındaki sanat eserleriyle buluşturacağı için mutlu. Bu arada Kurumsal İletişim Müdürü Şule Yücebıyık, çok araştırdıklarını ancak dünyada başka bir ofis müze projesine rastlamadıklarını söylüyor, dolayısıyla dünyada da bir ilk Perili Köşk.

Yüksek tavanlı müze yolda!

Perili Köşk bir müzeye henüz dönüşmüşken, masada sohbetini yaptığımız Borusan'ın 2020 yılında kapılarını açması beklenen yeni müze projesinin detaylarıydı. Ahmet Kocabıyık büyük hayaller kuruyor. Borusan'ın sanat dostlarının 100 bin kişilik bir orduya dönüşmesini istiyor. Salı Pazarı'nda Borusan'a ait iki bina yıkılarak yerine 'Yeni Medya Müzesi' kurulacak. Kocabıyık çok heyecanlı, "Tavanları 18 metre yüksekliğinde olacak" deyince işin boyutunun bambaşka olduğunu anlıyorum. O sırada Zeynep Hamedi dayanamıyor ve "Ben de konser salonu istiyorum. Bizi unutmayın" diyor.

Oğlu kafe, kızı konser salonu işletmek istiyor!

CEO Agah Uğur, Borusan'ın orkestrasının kuruluşuna atıfta bulunuyor ve "O yolculuk da çok mütevazı başlamıştı. Ama bakın nerelere geldi. Hiç şüphem yok ki 2021 yılında dünyanın en önemli 100 koleksiyonerinden biri Ahmet Kocabıyık, bizim müze de kendine özel 5 müzeden biri olacak" diyor.
Doğrusu kulağımıza pek bir iddialı geliyor ama Kocabıyık'ı uzun bir süredir izleyen bir gazeteci olarak inanmakta güçlük çekmiyorum. Kocabıyık sınırları olmayan bir sanat odası olarak bilinen yeni medya ile ilgili müzelerin İspanya, Güney Kore ve Japonya'daki örneklerinden söz ederken, Borusan'ın kurucusu Asım Kocabıyık'ın sanat sevdalısı çocukları için ne düşündüğünü ise en esprili ve güzel bir şekilde CEO Agah Uğur özetliyor ve müzede yer alacak kafeye ve Zeynep Hamedi'nin isteği konser salonuna atıfta bulunarak, "Asım Bey bu işe çok şaşıracak. Büyük oğlu kafe, küçük kızı konser salonu işletmek istiyor!" diyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA