Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Murat Günak: Yerli araç ütopik değil!

Dünyaca tanınmış otomobil tasarımcısı Murat Günak'ı yıllar sonra dün Eczacıbaşı Grubu'nun İnovasyon Günleri'nde gördüm. Tasarım ve inovasyon konusunda , Eczacıbaşı Grubu'nun yönetici, çalışan ve iş ortaklarına ilginç bir konuşma yaptı ardından da Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı ve CEO Erdal Karamercan'ın da katıldığı küçük bir grup bir yemekte buluşup sohbet etme fırsatı bulduk.
Otomotiv dünyasında ünlü tasarımcılar dendiğinde ilk akla gelen bir kaç isimden biri Murat Günak. Baş tasarımcı olarak Mercedes, Peugeot, Volkswagen Grubu'nun tüm markalarına birbirinden başarılı satış rakamlarına ulaşan modeller tasarladı ve sonra kendi şirketini kurarak, kızının adını verdiği Mia isimli bir elektrikli otomobil tasarladı.
Sohbette öğrendik ki bu otomobil Fransa'da 3 bin 500 satış rakamına ulaşmış. Gazetelere yansıyan haberlerden bildiğim kadarıyla Günak'ın projesi istediği başarıyı yakalayamadı ama bize dün, "Mia'nın önü çok açık" dedi.
Dünkü sohbetten, Murat Günak'ın, Türkiye'nin gündeminden düşmeyen yerli otomobil konusunda ise Başbakan Erdoğan ile aynı vizyonu paylaştığını çıkardım. Günak, "Yurtdışından Türkiye'ye bakınca bazı şeyler beni üzüyor. Ne yazık ki Türkiye'nin dışarıdaki imajı pek kuvvetli görünmüyor. Türkiye için kuvvetli bir imaj markası 'yerli otomobil' ile olabilir" diyor.
Murat Günak, Türkiye'deki kuruluşların yenilikçilik konusundaki adımlarını çarpıcı buluyor. Eczacıbaşı Grubu'ndaki şirketlerde çalışanların girdiği inovasyon yarışında ortaya çıkan projeleri çok beğendiğini, Eczacıbaşı Grubu'nun üretimini yaptığı alanlarda bu tarz yeniliklerin peşinde olduklarını bilmediğini söylüyor ve "Aslında Türkiye'deki şirketler çok güçlü. Almanya'da bu yok. Yani potansiyeli yüksek ülkenin" diyor Günak ve Türkiye'nin kendi aracını, mükemmel bir kalitede yapması halinde muhteşem olacağını düşünüyor. Ama tabii Günak bu aracın mutlaka elektrikli ya da yeni nesil bir araç olması gerektiğini de ekliyor.
"Yerli otomobil fikri ütopik mi' şeklindeki soruma, 'kesinlikle değil" diyor Günak ama sanayicilerin başarıyla devam eden tanınmış markalarla üretimleri varken yeni bir araç konusuna sıcak bakmamalarını da anladığını vurguluyor. Öğreniyoruz ki Murat Günak, bu konuda Ankara ile de temas halinde ancak bu konuda detay vermekten kaçınıyor.
Günak'ın yaptığı konuşmadan aklımda kalan cümleye gelince... Günak diyor ki: Tasarım yapmak için insanın kendi kafasındaki duvarları da yıkması lazım. Özgürlük her şey!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA