Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Üç konu: "Maliye, OVP, Tüpraş"

Geçtiğimiz hafta söz vermiş, üç konuya değineceğimi söylemiştim.
1- Maliye'de mağdur edilen memurlar,
2- Orta Vadeli Plan'ın stratejik yanı,
3- Tüpraş'taki inceleme.
Şimdi sırasıyla gidelim...
Birinci konu...
Nihayet seslerini bir duyan, makul itirazlarını dinleyen makam çıktı. Meclis Dilekçe Komisyonu, "Milli Emlak ve Muhasebe Denetmenleri"nin görülmeyen, duyulmayan yakınmalarına hak verdi. Tabii Komisyon, sadece tavsiye kararı alabiliyor. Ama Parlamento'da grubu bulunan tüm partilerinden vekillerin oy birliği ile tespitte bulunması önemli.
İşin özü aslında basit...
Devletimiz yaklaşık iki yıl önce, "gelir" bölümünü yeniden yapılandırdı ve bu sırada gözettiği hassasiyeti "gider" bölümünde veya "devlet malları" gözetiminde çalışan personelden esirgedi. Bunun üzerine Meclis dedi ki:
"646 sayılı KHK ile Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları ve Gelirler Kontrolörleri, Vergi Denetmenleri ile birleştirilerek "Vergi Müfettişi" unvanı altında farklı bir statüye kavuşturuldu. Özlük hakları, sorumluluk ve statü bakımından Vergi Denetmenleri ile neredeyse eşit konumda olan Milli Emlak ve Muhasebe Denetmenleri mağdur edildi. Vergi Denetmenleri'nin, vergi işi ile ilgilenen diğer birimlerle birleştirilerek standardizasyon sağlanması örneğinde olduğu gibi, Milli Emlak ve Muhasebe Denetmenleri için de benzeri çözüm bulunabilir."

***

İkinci noktaya, yani Orta Vadeli Plan'ın en kritik yönüne gelecek olursak... Referansımız, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 1 Ekim'de TBMM'de yaptığı konuşma. Zaten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katkı verdiği anlaşılan o metin çok şeyi özetliyor:
Gelişmiş ülkelerde 2008 krizi sonrası başvurulan parasal genişleme politikaları önümüzdeki dönemde büyük ölçüde değişebilir.
Yeni küresel ekonomik konjonktür, Türkiye gibi iç tasarruf oranları düşük ülkelerin büyümelerini finanse edebilmek için gerekli kaynağa erişimlerini zorlaştırabilir.
1990'larda yüzde 23 civarında olan iç tasarruf oranımız, ilerleyen yıllarda düşmeye başlamış, alınan tüm tedbirlere rağmen ancak yüzde 15'e yükselebilmiştir. Düşük tasarruf oranı, sürdürülebilir bir büyüme performansı yakalamamızın önündeki en önemli engellerdendir.

Sonuç...
Orta Vadeli Plan, mali disiplinin korunduğu bir ortamda;
1- İç tasarruf oranlarını artırmaya,
2- Doğrudan uluslararası yatırımları teşvik etmeye,
3- Katma değerli üretimi geliştirmeye odaklanacak.
***

Ve son konu... Tüpraş'taki inceleme süreci... EPDK tarafındaki denetimler şimdilik sonuca tesir edecek düzeyde seyretmiyor. Orada, petrol piyasasındaki bazı büyük oyunculara kırmızı kart gösterilmesini gerektirecek başka dosyalar söz konusu...
Vergi incelemesi boyutu ise daha farklı. İddia edildiği gibi görevlendirilen ekibin işi ağırdan alması, dosyayı bekletmesi söz konusu değil. İstanbul'da özel bir inceleme grubu oluşturulduğu ise doğru. Ve o ekip, birkaç yılı bulabilecek kapsamlı, teknik yanı ağır basan incelemeyi en ince ayrıntısına kadar tasarlayıp alt gruplara vermiş durumda.
Bu vesile ile belirteyim, kimi "sektörel rutin inceleme" olarak, kimi "ihbar" üzerine kimisi de "Vergi Denetim Kurulu'nun yenilenen yapısında alınan mesafeyi göstermek adına" öylesine ilginç çalışmalar yürüyor ki içlerinde sürpriz denilecek şirketler de var. İnceleme başlatılan mükellefler duyulacak olsa, "vergide dokunulmazlık" olamayacağı daha iyi anlaşılacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA